Profile Image

Dídac Boza

Periodista

S’ha acabat la màgia

La legislatura catalana es va acabar, de facto, aquest dilluns 27 de gener a la tarda. Tant se val que el ple del Parlament s’hagi ajornat una setmana. El president de la Cambra, Roger Torrent, ha concedit a Junts per Catalunya el temps mort que necessita per mirar de resoldre la seva divisió interna sobre com vol que sigui aquest final d’etapa. Però la separació entre els socis de govern és ja un fet irreversible i en vies de consumació.

La imatge dels diputats i consellers d’Esquerra Republicana asseguts, sense aplaudir la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, té molta més càrrega de profunditat que la simple constatació d’una divisió. ERC ha volgut dir explícitament, en públic i en seu parlamentària, que ja no avalarà més el simbolisme estèril ni la desobediència inútil.

“No podem posar en risc la legislatura per decisions que no tenen un efecte real, que no resolen el problema.”, deia el portaveu d’Esquerra, Sergi Sebrià en la tensa sessió d’aquest dilluns a la Cambra. D’això, de “decisions que no tenen un efecte real” n’hi ha hagut molt i massa en els darrers temps, començant per l’erràtic i infantil episodi de les pancartes protagonitzat pel president Torra que, finalment, és el que posa punt i final a la història d’una parella malavinguda.

Quim Torra, Junts per Catalunya i el PDECAT guanyen una setmana per decidir com volen gestionar el final de la legislatura. Les opcions són dues: o un final abrupte amb eleccions tan immediates com el calendari legal ho permeti; o un epíleg més constructiu, amb aprovació de pressupostos inclosa abans d’anar a uns comicis del tot inevitables. L’únic que ja no es planteja ningú -ho admetin o no- és seguir com fins ara. A la parella JxC-ERC se li ha acabat la màgia i amb ella, moren els relats màgics de la desobediència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.