Profile Image

Dídac Boza

Periodista

L’Espanya “ofesa”

“Ofensiu”. Diu el ministre espanyol de Justícia que portar un llaç groc contra uns empresonaments que tenen una motivació política evident és un gest que ofèn la democràcia espanyola. Fa temps que el govern d’Espanya i el tot el tramat de poder de l’Estat treballa únicament sota el paràmetre de l’ofensa. Els partits del 155, la monarquia, i el grup de jutges i fiscals que tenen l’encàrrec de donar aparença jurídica a una ofensiva política de repressió, actuen per defensar Espanya de “l’ofensa”. Es mostren “ofesos” en veure que, tot i les porres i la repressió, una àmplia majoria de catalans manté la seva voluntat de decidir el futur del país i que dos milions de persones ja tenen clara la seva decisió: marxar d’un Estat indesitjable. El 21 de desembre els va ofendre el resultat de les eleccions imposades. Ara els ofenen la perseverança i, sobretot, la mala imatge internacional que provoca la seva repressió i la seva estupidesa política.

El llenguatge dels ministres espanyols demostra fins a quin punt és real la imatge d’animal ferit que presenta Espanya en els darrers temps, i especialment en els darrers dies, d’ençà que un tribunal “regional” alemany els ha començat a desmuntar la pel·lícula. Més enllà d’algun gag amb toc d’histerisme per part de la fracassada vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria, el govern espanyol fa evident la ràbia de veure com el relat de la violència sobre el qual edifiquen la causa general contra l’independentisme no es compra a l’exterior.

És cert -com hem comprovat en els darrers mesos- que els estats d’Europa i del món no esperen la independència de Catalunya amb els braços oberts, però tampoc no compren el mètode clàssic espanyol d’intentar aniquilar un moviment de rebuig a base d’intentar fer desaparèixer els seus dirigents polítics i socials.

Ho hem escrit en altres ocasions. La gran diferència entre el moment que vivim i els capítols passats de la mala història d’Espanya amb Catalunya és el context internacional. És la primera vegada en la història que el Regne d’Espanya no pot sufocar la contestació de Catalunya amb bombes des del castell de Montjuïc, amb atacs de l’aviació o amb afusellaments. Vet aquí l’ofensa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.