Profile Image

Dídac Boza

Periodista

La pregunta-artefacte de Duran

(Publicat a ‘Nació Digital’)

Ja és oficial. El PP i el PSOE tenen un nou company de viatge en el cop de porta al procés. Josep Antoni Duran i Lleida, encara avui cap de files dels parlamentaris de Convergència Democràtica de Catalunya i d’Unió Democràtica de Catalunya al Congrés dels Diputats tampoc no vol un pronunciament democràtic sobre la independència de Catalunya. En el cas de Duran la negativa afecta directament als militants del seu partit. La pregunta enrevessada que ha aprovat la direcció del partit democristià és una bomba en la línia de flotació de la propera candidatura d’Artur Mas.

Duran ha aconseguit col·locar un artefacte complicat de desactivar. Si el dia 14 en la consulta als militants d’Unió guanyés el “sí” a la pregunta hipercondicionada, Mas i Convergència es trobaran amb un problema no menor. Incorporar a la llista del president candidats i candidates que potser no estan disposats a seguir el camí polític cap a la independència amb totes les seves conseqüències podria resultar letal per a les expectatives electorals d’Artur Mas. S’afegiria al dany que probablement ja va patir CiU el 2012 per un possible efecte Duran, que tothom intueix encara que sigui impossible de quantificar.

En cas d’una victòria del “no” o vot en blanc massiu, estaríem davant d’un acte de veritable rebel·lió de la militància d’Unió. El panorama no pintaria gaire millor. La direcció duranista hauria estat obertament desautoritzada, però hauria aconseguit oferir un espectacle polític que posaria potes amunt la línia obertament independentista assumida per Convergència Democràtica. El desgast polític, tan a prop de les eleccions, sembla evident.

El cisma està servit. A dins d’Unió, ja s’ha vist en la votació d’ahir. La pregunta a la militància democristiana es llença amb l’oposició frontal d’un terç de la direcció. A la federació, Convergència i Unió, ara sí que el risc de trencadissa és clar. L’artefacte-pregunta de Duran i de Ramon Espadaler irromp justament quan s’estrena el nou mapa polític que acaben de dibuixar els ciutadans en les eleccions locals. El 24-S ha avalat la diversitat ideològica de l’independentisme i mostra un cert gir a l’esquerra. El problema d’Unió complica la vida més encara al president Mas.

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.