Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El test de la medalla

(Publicat en ‘Nació Digital’)

Dos mesos menys un dia i ens trobarem davant les urnes per escollir govern municipal. Vet aquí un suggeriment que espero útil per a indecisos: la tècnica de l’autotest. Consisteix en fer-se un petit qüestionari sobre allò que ens importa o ens preocupa i mirar de trobar-hi respostes en els programes o declaracions dels diferents candidats. Aparentment és senzill però adverteixo que a vegades la cosa es complica. El test només funciona si es plantegen preguntes ben concretes -preferiblement de sí o no- perquè en el món del plantejament genèric i de la retòrica inconcreta que acostumen a gastar els partits no trobarem gaire ajuda per definir la nostra opció. A tall d’exemple proposo un exercici pràctic sobre una qüestió simbòlica però probablement força rellevant per a més d’un elector indecís de la ciutat de Barcelona.

A la pregunta: “Ha de retirar l’Ajuntament de Barcelona la medalla d’or de la ciutat a Cristina de Borbó?” trobem poques respostes clares disponibles. Coneixem el «sí» rotund i explícit d’Alfred Bosch, que ha incorporat aquest punt a la seva llista d’intencions per a la gestió municipal. Podem deduir que Ada Colau també avala la retirada dels honors a la senyora d’Urdangarin, atès que Iniciativa-Verds -que forma part de la seva candidatura- ja ho va proposar fa un any a l’Ajuntament . No consta, en tot cas, un posicionament públic de la candidata Colau. En canvi, sí que hi ha constància – i molt clara- del “no” d’Alberto Fernandez Díaz. Una negativa sense embuts i sense sorpreses, en coherència amb el tancament de files habitual del Partit Popular en tot allò que té a veure amb la monarquia i la família reial.

De Carina Mejías, exdirigent del PP a Catalunya, actualment diputada de Ciutadans i cap de llista municipal per aquesta formació, no hem sentit res sobre el tema. Mentre ella ho aclareix (o no) deixarem la casella en blanc amb el dubte de quina de les “coherències polítiques” mantindria la candidata de Ciutadans en aquest cas. Potser optarà per ser coherent amb l’ideari institucional que compartia amb el PP. Tal vegada prefereixi demostrar la “radicalitat regeneradora” que proclama insistentment el seu nou cap, Albert Rivera, quan exigeix que els expresidents socialistes d’Andalusia Chaves i Griñan –imputats i no jutjats, igual que la infanta- abandonin els seus escons al Congrés i al Senat i deixin de ser aforats. Segurament, però, aquella cèlebre polèmica protagonitzada el 2013 per Carina Mejias vantant-se a Twitter de la seva condició d’aforada podria confondre una mica.

La casella del PSC també queda pendent, ara per ara. La pregunta directa l’hauria de respondre el seu candidat, Jaume Collboni. Els socialistes es van abstenir el febrer de 2014 davant la proposta de retirar la medalla a la infanta, plantejada per ICV, però en aquell moment Collboni encara no era candidat i no controlava, per tant, ni el missatge polític ni l’estratègia dels socialistes de Barcelona. En diverses ocasions Collboni ha demostrat tenir guió propi, al marge de la endèmica “hiperprudència oficial” socialista. Desmarcar-se d’aquella extraordinària generositat institucional que va tenir l’Ajuntament de l’any 1997 amb la parella Borbón-Urdangarin no faria cap mal al candidat a qui ha tocat pilotar la nau en el pitjor moment històric del PSC barceloni.

Si hem de fer cas a la votació de fa un any, la resposta de Xavier Trias seria: “No pas per ara”. L’any  passat CiU va bloquejar la proposta adduint que una imputació no és una condemna. És tan cert com que en el cas de Cristina de Borbó -amb condemna o no- no es poden sostenir els “extraordinaris mèrits personals” o els “serveis rellevants a la ciutat” que consagra el Reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament de Barcelona, per als posseïdors de la medalla d’or de la ciutat. A dos mesos de les eleccions municipals potser alguna cosa es veu diferent ara. O no?

(Si voleu veure l’article publicat, cliqueu 25)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.