Profile Image

Dídac Boza

Periodista

L’efecte Cameron

Estan passant coses. És el comentari, cada cop més generalitzat, que sovint apareix en qualsevol conversa de cafè quan es toca la qüestió del sobiranisme i de la relació Catalunya-Espanya. La frase obeeix a la convicció creixent d’un canvi que cada cop més gent veu com inevitable. La sensació ja no només és netament catalana sinó que ha començat a traspassar fronteres, més enllà de l’Ebre i més enllà dels Pirineus. Dels tots els signes que hem pogut veure en els darrers temps –enquesta de El Periódico inclosa- sens dubte el comentari públic de David Cameron, primer ministre del Regne Unit, és el més significatiu.

“Si intentes ignorar aquestes qüestions de nacionalitat, independència, identitat… el millor és oferir els teus arguments, afrontar el problema i deixar que la població decideixi. És el que penso que s’ha de fer al Regne Unit però mai no m’atreviria a dir que els espanyols han de fer això. És una qüestió que ha de decidir el Govern espanyol”. La resposta del premier britànic a la pregunta d’un periodista segueix el manual de la prudència diplomàtica, però també és d’una claredat meridiana. Tant, que en la resposta que hi ha donat el govern espanyol s’endevina el seu malestar pel posicionament públic de qui té tota l’autoritat moral d’avalar el referèndum d’autodeterminació d’Escòcia i que, de fet, suposa un seriós qüestionament al ‘no a tot’ que es predica oficialment des de Madrid.

El govern de Mariano Rajoy podrà seguir, si vol, sense sortir de la referència constitucional a la ‘indivisibilitat’ d’Espanya i continuar actuant la sota la mirada amatent d’Aznar i del cor de la dreta i de la ultradreta mediàtiques que els acompanya o els vigila, segons els casos. Però des de dimecres, el cas de Catalunya ha entrat oficialment en l’imaginari europeu, a partir del moment que, ni més ni menys que el cap del govern britànic, ha comparat obertament el procés escocès amb la situació catalana. Significativament, els responsables administratius de la Unió Europea callen, de moment.

One thought on “L’efecte Cameron

  1. D’acord, Dídac, i em sembla especialment apropiada l’última frase. Entre la seva feblesa i les pressions que ha d’estar rebent per part del Govern espanyol, crec que no valorem prou què significa aquesta “no ficar-s’hi” per part de la UE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.