Profile Image

Dídac Boza

Periodista

La Xarxa: ràdio local en estat pur

Des que som infants ens acostumem a aquest ritual que representa tornar a la plena activitat quan s’acosta la tardor. Un mes de setembre com cal i qualsevol inici de curs com pertoca demanen una bona dosi de novetat, d’il·lusió renovada per allò que fem. Tots tenim la necessitat d’iniciar un nou cicle a les portes del canvi d’estació. És una mena de mandat ancestral dels humans al qual obeïm durant tota la nostra vida, des de l’escola infantil fins a la jubilació. Una llei de vida que regeix tant per al pagès com per al gestor financer, que val igual per a qui té un comerç o per a qui treballa com a periodista.

A vegades, però, un inici de curs és molt més que un retorn de les vacances amb les piles carregades. De tant en tant -especialment en temps difícils com els actuals- convé emprendre coses noves, participar en la fundació d’alguna iniciativa que neix o transformar i donar nou impuls a quelcom que ja existia però que necessitava nova empenta, objectius renovats i energies reforçades. Aquest és el cas, clarament, d’allò que hem posat en marxa aquesta setmana aquells que participem en el projecte de comunicació local i de servei públic que s’està refundant sota el nom comú de La Xarxa.

En l’àmbit de la ràdio, La Xarxa es posa a favor d’obra de més de 200 emissores locals petites i mitjanes, de titularitat municipal en la immensa majoria dels casos, i que conformen una realitat singular a tot Europa, com singular ha estat de sempre la voluntat de la gent ciutats, pobles i moltes vegades de barris de Catalunya de disposar de canals de comunicació locals propis, ja fos un butlletí informatiu de paper, una revista, un diari o una emissora de ràdio. Aquest és un país que molt sovint ha hagut de construir els seus espais de democràcia, de llibertat d’expressió i de normalització lingüística des de baix, partint de l’àmbit més local i comptant amb la vocació comunitària de persones i entitats a pobles i ciutats.

Una realitat tant rica com la de la ràdio municipal i local catalana, construïda durant els darrers trenta anys, pateix ara -com tot- els efectes d’una crisi que no és pas la primera que suporten aquests mitjans de proximitat. De fet, el mateix moviment de les emissores municipals de Catalunya neix en mig d’un context de recessió tan sever com el que es vivia a finals de la dècada dels anys 70. Tant les iniciatives pioneres en aquells moments, com altres nascudes més recentment, han anat esquivant els temporals i han conviscut amb les revolucions tecnològiques. Durant tots aquests anys les ràdios locals han mantingut la raó de ser les que fa necessàries i úniques: explicar -sovint com l’única plataforma de comunicació local existent- allò que afecta el ciutadà en el seu entorn més proper.

Però ara calen noves eines. Convé donar nova vida i reforçar -fins i tot refundar- els mecanismes de suport i cooperació amb aquests herois locals com són els professionals i col·laboradors de les ràdios de proximitat. A les emissores municipals abunda el talent, hi ha imaginació i no hi falta vocació de servei a la comunitat. Es comprova perfectament posant en marxa, amb elles, un projecte diari de ràdio compartida com és el programa La Tarda, que acabem d’arrencar aquest dilluns a La Xarxa. A les ràdios locals també hi ha dificultats, es pateixen força les limitacions pressupostàries i es lluita contra la modèstia dels mitjans tècnics i, sobretot, dels recursos humans. És el moment de treballar amb elles i per a elles.

El sector de la comunicació local necessita fer decididament el salt multimèdia i estarà en millors condicions de superar tots els seus reptes si troba un espai eficaç de cooperació que ajudi tant com pugui des del respecte més absolut a l’autonomia local de cada projecte. És el camí per consolidar una realitat que forma part de l’ADN comunicatiu i democràtic de Catalunya.

One thought on “La Xarxa: ràdio local en estat pur

  1. Iniciativa lloable i esperançadora, que potser arriva 20 anys tard, pero benvinuda sigui si compleix l’objectiu de cohesionar el pais. De moment, felicitats a tots per que la “cosa” funciona i engantxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.