Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Eurovegas, sense pancartes fàcils ni fanfarronades

A Catalunya existeix una tendència natural a discutir les coses, a protestar per allò que no agrada i a obrir debats. És uns característica pròpia -sana i positiva- que tenen les societats madures, aquelles on ha calat profundament l’esperit democràtic. És una característica de la qual ens en podem sentir satisfets i que té valor afegit en casos com el de Catalunya hagut de suportar massa períodes històrics en què han estat negats la democràcia, la llibertat i el propi reconeixement com a país.


I com que el debat democràtic és molt més enriquidor que el monolitisme del pensament oficial imposat, també fa que les coses siguin una mica més complexes. És el que està passant amb el projecte Adelson que podria portar a terrenys del Baix Llobregat, una inversió no gens menyspreable de diversos milers de milions d’euros (diuen que més de 6.000 en una primera fase) per acollir activitats lúdiques i d’esbarjo que poden exercir un atractiu turístic important.

El problema és que una part de la ‘motxilla’ que acompanyaria aquests milions i aquest atractiu (el joc, els casinos, i tot allò que es pressuposa que hi podria venir associat: màfies, prostitució, etc…) no és el precisament el més suggestiu per una societat com la catalana que ha basat tradicionalment el seu progrés i el seu creixement en la cultura de l’esforç protagonitzat al llarg de generacions per empresaris i treballadors.

És lògic que el contrast de models generi debat, i el debat sempre és positiu. Una altra cosa és que, per acció o per omissió, el debat quedi reduït a uns quants eslògans fàcils, a un simplisme d’idees prefabricades, o al “no per sistema”, o a una pancarta mostrada per sis o set dirigents polítics davant unes càmeres de televisió. També de tot això en tenim a la societat catalana que és, òbviament, imperfecta.

Entre el “lo que haga falta” de l’ultra presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre” i el “Adelson Go Home” dels que s’oposen frontalment a que el projecte vingui a Catalunya, convé alguna reflexió que afini una mica més.

Que ‘Eurovegas’ no és el model ideal de creixement i d’imatge del país és evident. Però que pogués arribar a ser una taca negra capaç d’enfosquir o fins i tot d’anul·lar l’actual projecció exterior de Barcelona i de Catalunya no ho és gens, per molt que es vulgui repetir.

No eren gaire diferents les coses que es deien en els anys 80, quan Catalunya aspirava a acollir parc temàtic europeu de la Disney, que finalment va anar a París i quan, com a segona opció, es va acabar instal·lant al Camp de Tarragona el complex Port Aventura. Òbviament París és molt més que Disneyland, ha quedat clar que Port Aventura no ha restat cap valor a la projecció turística i cultural catalana i, podem estar segurs que tot allò de positiu que ara representa la marca Barcelona no quedarà tapat pel fet d’acollir un negoci que busca ser un dels punts d’atracció turística del sud d’Europa.

‘Eurovegas’ no ha de venir a qualsevol preu. Però si com acaba de dir l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el projecte es planteja en termes “raonables”, no estem en condicions de menystenir el volum d’activitat econòmica que es pot desplegar a l’àrea metropolitana a partir de la inversió inicial que pugui fer Las Vegas Sands. És raonable parar-se un moment a pensar abans d’optar per un ‘no ideològic’, sense més. Ho ha fet, dins del seu mateix partit, l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, número dos del PSC. En temps de crisi -diu Balmón- la prioritat hauria de ser la creació de llocs de treball.

El projecte d’Adelson s’ha de tenir en consideració. Amb números, amb calma, amb condicions de respecte a la legalitat. Ben lluny del ‘Bienvenido Mr. Marshall’ o de la fanfarronada de la presidenta madrilenya ràpidament desautoritzada pel Govern central: “Evidentemente la prohibición de fumar se cambiará” (sic)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.