Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Sí, és un rescat perquè sí, era una crisi

Una cosa sí que podem agrair en mig d’aquest gran laberint que és la situació econòmica, global, europea i local. Hem d’admetre almenys que la celeritat amb la qual se succeeixen els esdeveniments ens ajuda a tenir clares algunes coses. El que van acordar formalment dissabte els ministres de l’euro reunits per videoconferència, i que ja s’havia decidit algunes dies abans, és -efectivament- un rescat. Es poden obrir tants debats semàntics com es vulgui; Mariano Rajoy pot jugar al ‘Pasapalabra’ per evitar el mot maleït, i alguns mitjans com el diari ‘La Razón‘ poden seguir entestats a fabricar un relat a contracorrent d’allò que diu tota premsa internacional més solvent, però a aquestes alçades tots necessitem distingir entre la realitat i els romanços.

L’ajuda amb fons europeus destinats a reflotar aquella part de la banca espanyola que es troba en seriós risc d’enfonsar-se, es fa amb diners que es presten al Regne d’Espanya i que aquest -a través del FROB- posarà a les entitats bancàries. Si la banca privada acabés per no poder pagar aquest nou deute -c0sa que ningú assegura en aquests moments que sigui descartable- seria Espanya qui haurà de respondre davant les arques europees. És a dir, que amb unes condicions tan favorables com el ministre Guindos vulgui, al final podem acabar sent els contribuents aquells que paguem la destrossa d’uns quants gestors bancaris del país..

També és veritat que aquest és un rescat ‘a mida’, adaptat a la deriva de l’economia espanyola, afectada sobretot per l’excessiva càrrega immobiliària dels seus bancs, i no comparable al naufragi total de Grècia. Tampoc no hi ha comparació possible respecte al pes que tenen un país i un altre. Espanya és la quarta economia de la zona euro i Europa en cap cas podria resistir una fallida espanyola.

Conclusió: ni això que vivim és l’apocalipsi, ni tampoc una fantasia per a optimistes compulsius. Ens rescaten encara que Rajoy no ho admeti. És tan indiscutible com la crisi que l’any 2008 qüestionava José Luis Rodríguez Zapatero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.