Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Patxi López i Catalunya

El lendakari Patxi López ha ensopegat amb els socialistes catalans. La seva crítica a la reivindicació del pacte fiscal reclamat pel Govern català no ha estat compartida -ans al contrari-  pels seus companys de files a Catalunya, en boca del primer secretari del PSC, Pere Navarro.

Des de la posició avantatjada que significa gaudir del sistema de concert econòmic, de disposar de la clau de la caixa i tenir garantida la suficiència financera, el president del Govern Basc s’ha apuntat a l’argument clàssic d’aquells que són contraris a un veritable repartiment federal dels recursos: “Un concert econòmic trenca la solidaritat i provoca desequilibris”. Naturalment, el lehendakari no s’està referint al desequilibri entre allò que Catalunya aporta al conjunt a través dels impostos i allò que rep com a contrapartida”.

En el balanç de Patxi López al capdavant del socialisme basc, l’actual lehendakari té en el seu haver el fet de donar per superada i liquidada la nefasta línia del ‘frontisme radical” (PP-PSE contra la resta) del seu antecessor de partit, Nicolás Redondo Terreros. És veritat que sense el suport extern del PP López no seria lehendakari, però també és cert que la direcció del PP basc actual, encapçalada per Antonio Basagoiti, no té el perfil bel·ligerant que tenien Jaime Mayor Oreja, Carlos Iturgaiz o María San Gil.

En el seu dia, portes endins de la seu socialista catalana del carrer de Nicaragua de Barcelona, algú va tenir l’enginy satíric de referir-se a Redondo Terreros com a “Menor Oreja”, acusant-lo de submissió al projecte que representava l’exdirigent del PP del País Basc. De portes enfora es va fer molt evident evident com els socialistes catalans van acollir positivament el relleu al capdavant del PSE i l’ascens de Patxi López. Però una cosa és que López hagi tingut el mèrit de treure el seu partit del racó a on el col·locava fa alguns anys l’estratègia de Redondo Terreros  i una altra és esperar que l’actual lehendakari demostri comprensió o -menys encara- complicitat amb la reclamació de reequilibri fiscal que es fa des de Catalunya, també des del PSC.

Pel que es veu, en les relacions entre els socialistes d’Euskadi i els socialistes catalans, els sobrenoms i el sarcasme estan condemnats a jugar un cert paper. A algun destacat dirigent del PSC se l’ha sentit comentar en privat que a Patxi López, com a lehendakari, “li queden dos ‘Teleberri'” (dos telediaris, en versió de l’ETB).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.