Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Dèficit fiscal (2): aclariments i precisions

Un col·lega em fa notar que no és certa l’afirmació, recollida fa alguns dies a aquest bloc i força repetida a Catalunya, de què a Alemanya el límit del 4% en el dèficit fiscal dels länder està recollit a la Constitució. Que no existeix un límit quantificat que estigui escrit a les lleis alemanyes. El professor de la Universitat de Barcelona Joaquim Coll ho ha posat de manifest en el darrer article que ha publicat a ‘El Periódico de Catalunya.

Passant la lupa per la legislació alemanya i per diversos estudis on s’analitza el sistema alemany es comprova que, efectivament, no existeix de forma explícita en la legislació un topall a la solidaritat entre els estats que integren la República Federal i, per tant, s’ha de corregir aquella afirmació.

Des del Govern català, el seu portaveu, Francesc Homs, ha estat l’encarregat de matisar la inexactitud d’una idea incorporada sovint a algunes declaracions polítiques de dirigents polítics de CiU. Les correccions, però, no desmenteixen el fonamental. El cert és que, en la pràctica, i fruit de la reclamació d’alguns dels länder alemanys davant el Tribunal Constitucional federal, a aquell país es va modificar la legislació financera de manera que el resultat de l’equació que s’aplica de fet és aquell que sovint s’utilitza com a referència a Catalunya.

També des de l’oposició han calgut aclariments. La diputada del PSC Rocío Martínez Sampere ha hagut de matisar i d’explicar-se abastament en les últimes hores davant les crítiques rebudes a partir dels seus comentaris sobre la forma en la qual el Govern ha presentat les xifres del dèficit fiscal. Martínez Sampere aclareix que no nega la xifra neutralitzada del 8,4% donada pel conseller Andreu Mas-Colell però que demanava totes les xifres i totes les dades per “carregar-nos de raó en les nostres justes reivindicacions davant Madrid”.

És bo que quedin fets tots els aclariments i apuntats tots els matisos en qualsevol àmbit i en qualsevol moment, però és especialment necessari en qüestions que resulten més fàcilment intel·ligibles per a matemàtics que per a juristes o per periodistes. Cal afinar sobretot en temps de crisi com l’actual, que pot ser un territori molt abonat per a barrejar els números amb els sentiments.

Convé evitar imprecisions que poden ser malinterpretades o utilitzades malament. No cal anar massa dies enrere per comprovar-ho. N’hi ha prou amb fer una ullada al suposat informe presentat per l’entitat autoanomenada ‘Convivència Cívica Catalana‘, que pretén negar l’existència del dèficit fiscal català. L’esmentat document ha estat desemmascarat per la seva manca de rigor i autenticitat pel catedràtic d’economia aplicada de la UAB i exdiputat del PSC al Congrés, Germà Bel.

Fets els aclariments i els matisos, les conclusions són les mateixes: urgència econòmica de modificar l’equació fiscal Catalunya-Espanya i necessitat política indiscutible d’abordar la qüestió si es vol afavorir un millor encaix català a l’Estat.

 

DOCUMENTS
(Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.