Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Sense hipoteques

Al final els aires freds de la Sevilla congressual socialista d’aquest passat cap de setmana es van escalfar però van deixar glaçada la candidata Carme Chacón. Va acabar morint per hipotèrmia la ‘coalició temporal’ que s’havia construït al seu voltant. Per la missió d’acompanyar la frustrada candidata havien esdevingut companys de viatge els socialistes catalans en bloc, la majoria dels andalusos i madrilenys i la meitat d’algunes altres federacions com la de Canàries. Diuen que a la tasca de desmuntar les expectatives inicialment guanyadores de l’exministra s’hi van dedicar a fons, i personalment, els mateixos Felipe González i Alfonso Guerra, una altra ‘coalició’ històrica momentàniament revifada per evitar que el 38 congrés del PSOE acabés en “aventura”.

La derrota de Chacón no estava escrita en el guió que en les últimes setmanes estaven seguint tant l’equip de la candidata com l’equip de direcció del PSC. Encara que a un equip i a l’altre hi havia coincidència de persones, no eren pas la mateixa cosa, com probablement es comprovarà a partir d’ara. Els socialistes catalans van votar en bloc (llevat d’alguna excepció molt concreta i prèviament anunciada) en favor de la candidata sorgida fa aproximadament una dècada de la política municipal d’Esplugues de Llobregat. Aquest tancament de files alimenta, a curt termini, els detractors del PSC. Hi troben arguments per poder presentar el Partit dels Socialistes com una formació derrotada, un cop més. Però els problemes, les crítiques i els atacs no haurien estat menors si avui estiguéssim parlant de Carme Chacón com a secretària general del Partit Socialista Obrer Espanyol.

Que l’acció política dels socialistes catalans s’hauria vist molt condicionada si Carme Chacón hagués aconseguit el lideratge del PSOE és evident. Ho proven algunes de les declaracions aquest mateix dilluns de dirigents del socialisme català, alguns de tant de pes com l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmon. “El PSC es queda sense hipoteques”, ha dit el secretari d’acció política, home fort del partit al mateix Baix Llobregat del qual va sorgir políticament Carme Chacón.

Observant al detall la reacció dels socialistes catalans després de veure derrotada la candidata per la qual han apostat clarament, hi ha símptomes que posen en qüestió totes les lectures simplistes entre vencedors i vençuts. Ja se sap que en política la suma de 2+2 sovint dóna un resultat diferent a 4. La mirada atenta del periodista de ‘La VanguardiaEnric Juliana, testimoni directe del congrés socialista de Sevilla, aporta alguna pista en aquesta direcció: “Aquest cronista està en condicions d’afirmar que en la mirada de molts delegats del PSC es detectaven ahir (diumenge) signes d’alleujament. ‘De quina una ens hem salvat’”, escriu Juliana en la seva crònica post-congrés d’aquest dilluns.

El congrés del PSOE i l’intent frustrat de lideratge de la candidata catalana han acabant essent un parèntesi en les tasques tant importants com complicades que tenen pendents els socialistes catalans: recompondre el seu projecte polític per a Catalunya el que vol dir, entre d’altres coses, reinventar la seva relació amb els socialistes d’Espanya. Al carrer Nicaragua hauran d’oblidar-se dels lideratges de laboratori per centrar-se en el laboratori de les respostes. Sense hipoteques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.