Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El valor de la proximitat

És consubstancial a la condició humana, instintiu. Si a fora fa fred, neva plou o cauen llamps, busquem l’aixopluc en el propi refugi. Els temps que vivim ens demostren que allò que serveix per a les regles de la natura és també aplicable a les circumstàncies de la societat, de l’economia. Com més va la crisi global, més tendim a mirar cap a dins, a mirar de preservar el patrimoni propi, els actius més propers, la feina, la casa, la ciutat, el poble.

Conseqüència directa de la mala maror econòmica que castiga el món, Europa, l’Estat i el país, tenim les nostres ciutats i pobles fent el mateix exercici que ocupa, a petita escala, la major part dels ciutadans a casa seva: extremar l’exercici dels números, ajustar els comptes fins a l’últim cèntim, mirar -en definitiva- de preservar-se i de preservar el propi refugi i intentar treballar perquè vinguin temps més pròspers.

En el territori de la informació, reflex del que passa i del que preocupa a la societat, hi ha símptomes d’un interès creixent pels assumptes de proximitat a mesura que la realitat global se’ns presenta més esquerpa, més dura, sovint més incomprensible. El fenomen ja es detectava abans de la crisi, segurament com a contrapunt necessari a la globalització. Però quan hi ha crisi i la crisi és tan forta com la que patim, queda més clar que mai la importància de que tothom estigui al seu lloc i que cadascú jugui el rol que li pertoca. Als ajuntaments i administracions locals els toca defensar els ciutadans de la tempesta a peu de carrer i, si poden, combatre els efectes més domèstics del temporal. Als mitjans de proximitat -els locals i els de servei al món local en general- ens toca explicar-ho.

Aquesta és la filosofia que hi ha darrere dels nous serveis d’informació personalitzada per municipi que aquest dimecres estrena lamalla.cat i aquesta és la funció bàsica i necessària, en moments com els actuals, dels mitjans de comunicació de proximitat com els que impulsa la Diputació de Barcelona (Xarxa Audiovisual Local i COMRàdio)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.