Profile Image

Dídac Boza

Periodista

e-Periodico, diari del present

Des d’aquest dimarts, e-Periodico, l’edició digital de ‘El Periódico de Catalunya‘ fa un salt endavant. Ja està en línia una nova versió de pagament, via subscripció, que permet obtenir cada dia tot el contingut del diari de paper, abans fins i tot que aquest arribi al quiosc i a un preu molt més econòmic que el dels punts de venda dels exemplars o el de la subscripció tradicional. Per començar, 2,99 euros per tres mesos. Més endavant el preu canviarà però ja s’apunta que, en tot cas el preu del lector electrònic e-Periodicoserà inferior al de la subscripció de paper del diari.

El nou e-Periodico -disponible ara mateix a l’ordinador en versió web o en aplicació per a Ipad– presenta tots els continguts exclusius del diari (que molt sovint no estaran a la pàgina web convencional). La nova versió electrònica ofereix també als seus subscriptors elements de valor afegit, com continguts audiovisuals. Però per a tots els usuaris -siguin subscriptors o no- la versió electrònica deixa en obert una de les peces essencials de la seva oferta informativa diària, la secció ‘Gran Barcelona’.

D’aquesta manera, ‘El Periódico’ és el primer diari del nostre entorn que segueix les passes de grans capçaleres internacionals com ‘The New York Times’ en aquesta mena de ‘recerca mundial de la vacuna contra la pandèmia de la premsa escrita’. Es tracta, en definitiva, de moure peça i d’actuar en una doble direcció: d’una banda, buscant noves vies de negoci i de viabilitat empresarial que vagin compensant la disminució de lectors del paper; de l’altra -i tant o més important que el model de negoci- donant a l’ofici del periodisme totes les potencialitats que ofereixen la tecnologia i les xarxes socials.

A poques hores de l’estrena, el director d”El Periódico‘, Enric Hernández (@Enric_Hernandez) i els responsables de la part ‘més 2.0′ del seu equip ens han reunit, a un grup de blocaires catalans, i ens han explicat les novetats. Constatem que el diari ha emprès una autèntica revolució digital, per fora i per dins.

Una redacció creada el ja llunyà 1978, que té les seves arrels en la tradició del periodisme de carrer propvinent dels darrers anys de la lluita contra el franquisme; un mitjà que aviat es va fer un espai destacat als quiscos i que, amb el temps, s’ha imprescindible en el mapa del periodisme català. Els periodistes del diari veuen ara com estan canviant els seus usos i costums professionals. S’amplia horari de redacció, ha de treballar en format multimèdia, han d’actuar a les xarxes socials o han de deixar de pensar en el diari de l’endemà.

‘El Periódico’ ha estat un mitjà valent en més d’una ocasió. Ho va ser el 1997 quan va ser el primer en fer l’aposta per la doble edició, incorporant nous lectors de premsa escrita a la llengua catalana. I ho és ara, creant un producte pensat per a molts lectors electrònics del present i obrint una nova via de cara als lectors i usuaris del futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.