Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Podrà fer Rajoy que la dreta espanyola passi pàgina?

La moderació i la prudència que mostren Mariano Rajoy i les veus oficialment autoritzades del Partit Popular (entre les quals és obvi que no figura la de Jaime Mayor Oreja i és dubtós que hi comptin algunes altres com la d’Esperanza Aguirre) és prova de que les coses van de debò després de l’anunciada renúncia a la violència per part d’ETA.

Quan el president del Partit Popular diu que “cal estar a l’altura de les circumstàncies” no només està alimentant l’esperança de milions d’electors que el portaran aviat a la Moncloa. En les declaracions públiques del candidat popular s’observa també la intenció de moderar la posició dels sectors més durs de la dreta espanyola, aquella que habita dins del seu mateix partit i aquella que es mou a la rodalia política i mediàtica del PP, molt avesada a alimentar-se argumentalment de la confrontació amb ETA i del rebuig a qualsevol idea via negociada per a la pau.

A uns quants actors de la dreta -la política i la mediàtica- la nova situació els agafa amb el pas canviat malgrat els indicis dels darrers mesos que han precedit al comunicat d’ETA. És el cas, evidentment, de Mayor Oreja, i sembla que és també és la síndrome que pateixen els editors d’algunes capçaleres de la premsa madrilenya. També és el cas de diputada i candidata Rosa Díez qui, amb el seu projecte polític personalista, intenta créixer en les frontisses entre el PP i el PSOE encara que, en aquest àmbit, la seva posició i les seves paraules s’acosten més a la línia dura de Mayor Oreja.

El PP de José María Aznar, Angel Acebes i Mayor Oreja no va dubtar en instrumentalitzar políticament la lluita contra el terrorisme d’ETA fins al punt de contribuir eficaçment a la derrota electoral de Mariano Rajoy l’any 2004 per culpa d’aquella gran mentida (o confusió teledirigida) sobre els atemptats de l’11-M.

Les coses són molt diferents ara. Les perspectives electorals de Rajoy són més sòlides que fa set anys i mig i -el que és més important- amb l’adéu a la lluita armada, ETA ha confirmat, com no ho havia fet mai, que ha perdut en el combat contra la policia i contra l’Estat del dret. Els terroristes han admès, de fet, que només estan en condicions d’esperar una sortida a la seva rendició. Aquesta situació és totalment nova i requereix una altura de mires que obliga a deixar enrere vells tacticismes o jocs polítics a compte del terrorisme.

Rajoy sap que ell pot recollir els fruits de les llavors de la pau que s’han sembrat per molta gent i durant molt de temps, però de forma molt especial durant aquests darrers anys de l’etapa Zapatero. Però el líder del PP haurà de superar un repte complicat en clau interna: haurà de ser capaç de canalitzar i de temperar la posició del seu propi partit i el de la tota la dreta política, la moderada i l’extrema, perquè tots -els durs i els més dialogants- aposten per ell.

El temps que ara comença serà difícil i no hi ajudarà gens que s’alcin veus disposades a escalfar l’estat d’ànim de les víctimes. Si Aznar i Mayor Oreja fan sentir gaire la seva veu poden ser un problema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.