Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Fotografies de Londres, agost 2011

Esperava trobar poc menys que tanquetes als carrers i policies amb metralleta a cada cantonada de Londres.  Els episodis de violència i els saquejos de dies enrere així ho feien témer. Però no hem trobat -si més no al centre- un Londres gaire diferent al de visites anteriors; un Westminster ple de turistes i, per tot arreu, un nodrit exèrcit armat amb els seus dispositius mòbils de darrera generació disparant contra tot objectiu mereixedor o no de ser fotografiat.

És, en tot cas, el retrat del Londres central corresponent a diumenge 14 d’agost, és a dir, dies després que esclatessin els aldarulls a partir d’un primer incident en el qual va morir un home al barri de Tottenham. La  normalitat superficial que ha recuperat la capital britànica, quatre morts i 1.401 detinguts després, no treu que els jutjats hagin hagut d’obrir en diumenge per primera vegada, en ple mes d’agost, i que la vida política del Regne Unit hagi quedat seriosament enrarida per les tensions entre el govern conservador de David Cameron i la policia d’Scotland Yard.

Els retrets als comandaments policials per part dels responsables del govern, a qui els aldarulls van agafar  estant de vacances, i el possible fitxatge d’importació de Bill Bratton, un comandament policial dels Estats Units, és causa de divisió entre la policia i l’Executiu britànic i, fins i tot, pel que sembla, motiu de discrepància entre membres del propi govern conservador.

Bratton, amb experiència als departaments de policia de Nova York i de Los Angeles, es defineix com a “progresista” i es considera amb capacitat per treure la policia del Regne Unit d’aquesta crisi. Bratton sembla ser l’aposta del primer ministre Cameron per ocupar el lloc de màxim comandament de la Policia Metropolitana de Londres, ara vacant, però la ministra de l’Interior, Theresa May, insisteix públicament en que els candidats per aquest lloc han de ser britànics. La imatge d’un americà al capdavant d’Scotland Yard és quelcom que, ara per ara, resultaria força xocant per bona part de la societat britànica.

La premsa de Londres en va plena de totes aquestes tensions i discrepàncies. El diari The Guardian comenta en un editorial que la societat britànica comença a veure el debat polític que s’ha generat després dels aldarulls com una desastrosa disputa pel poder i que cal que això s’acabi.

Algunes de les reflexions que es poden llegir aquests dies a la premsa de Londres sobre la relació entre el govern i la policia ens poden suggerir debats i polèmiques viscuts ben recentment a Catalunya. The Guardian afirma que la policia britànica no és perfecta i defensa que s’estableixin criteris objectius d’avaluació sobre els responsables policials, com ha han demanat alguns experts, però adverteix també que els atacs oportunistes contra la policia no són l’alternativa. A algú li resulta familiar? [/pureHTML]

One thought on “Fotografies de Londres, agost 2011

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.