Profile Image

Dídac Boza

Periodista

15-M: Ho abordem o ens fiquem al ‘jardí’?

Moltes capacitats de sorpresa democràtica es van veure desbordades aquest dimecres en veure com algunes instàncies judicials i polítiques s’anaven ‘enredant’ en la resposta davant les protestes i acampades.

L’increïble argumentació de la Junta electoral de Madrid
No cal ser jurista per afirmar que l’argumentació de la Junta Electoral de zona de la Comunitat de Madrid per prohibir la concentració de la Puerta del Sol aquest dimecres resultava increïble. N’hi ha prou amb ser un ciutadà conscient dels drets que la Constitució garanteix i posseïdor d’un mínim sentit comú.

La resolució s’agafava a la idea que “la petició de vot responsable a la qual es fa referència en la sol·licitud (dels convocants) pot afectar la campanya electoral i a la lliberta dels ciutadans en el seu dret a vot”.  ¿Realment pensa algú seriosament que la llibertat individual de cada ciutadà a l’hora de decidir què fa el dia d’unes eleccions es pot veure alterada per mobilitzacions com les que s’estan veient a la Puerta del Sol, a la Plaça de Catalunya o a desenes de places i espais públics de ciutats espanyoles?

El pronòstic era cantat i, naturalment s’ha confirmat: A més prohibició, més mobilització. És el que ha passat en les últimes hores a Sol i és el que passarà si la Junta Electoral Central acaba decidint qualsevol cosa que se sembli a la qüestionable decisió de la junta madrilenya.

Els concentrats de l’anomenat moviment 15-M tenen la intenció de seguir amb les protestes fins diumenge, dia de les eleccions. És previsible que dissabte vinent hi hagi molts ciutadans que vulguin expressar-se al carrer. Posarà la Junta Electoral els Governs en la tessitura d’haver de treure la policia al carrer a les portes d’unes eleccions?  Perdrem tots el seny, definitivament? Cal esperar i creure que no.

Ficats en el ‘jardí’
La Delegació del Govern a Madrid (Ministeri de l’Interior) va gestionar amb intel·ligència la situació de dimecres a la tarda a la capital. La Policia va rebre instruccions de controlar els accessos a la Puerta del Sol, d’informar els ciutadans i de fer vigilància preventiva d’incidents. Però no va prohibir -perquè no ho pot fer llevat de les situacions excepcionals previstes en la Constitució i en les lleis- que els ciutadans es trobessin a una plaça pública.

Naturalment, no tothom ho veu d’aquesta manera. La premsa madrilenya vinculada a la dreta ja creu ha trobat un nou casus belli: “El Gobierno permite la manifestación prohibida y PSOE abraza la protesta” (titular de El Mundo aquest dijous)

A Catalunya, el Govern de la Generalitat ha decidit prendre la iniciartiva i preguntar directament a la Junta Electoral què ha de fer dissabte. Corre un risc evident de ficar-se i de ficar els Mossos d’Esquadra en un previsible ‘jardí’ i cal suposar que l’equip d’Artur Mas ja ho haurà analitzat.

El debat de fons
Tot això és paral·lel a les veritables qüestions de fons: ¿Quina base real per a la crítica, la protesta o la indignació té aquesta societat? ¿Quin és el grau d’empatia de tots i cadascun dels ciutadans davant aquestes mobilitzacions? ¿No existeixen dèficits democràtics en el sistema que tenim? ¿Es pot millorar? ¿És just que els Governs que escollim els ciutadans tinguin tan poc marge de maniobra davant els totpoderosos mercats financers? No sembla cap ximpleria reflexionar sobre tot això i pot ser un bon senyal democràtic que hi hagi gent al carrer formulant aquestes qüestions.

Que no pateixi ni la Junta Electoral ni ningú per molts ciutadans com qui signa aquestes línies. Diumenge aniré a votar, tal i com pensava fer-ho abans que esclatés tot això, en plena llibertat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.