Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Bin Laden: precisió militar però desconcert comunicatiu

[pureHTML]

 [/p]

La bona notícia de la desaparició d’un personatge com Osama Bin Laden i tot el que representa en la guerra contra el terrorisme internacional ho seria més si no anés acompanyada, com està passant per la erràtica política de comunicació que està seguint el govern dels Estats Units.

Resulta difícil d’entendre que la mateixa Administració que ha estat capaç de posar en marxa una intervenció precisa -pràcticament una operació de microcirurgia militar per acabar amb el cap terrorista més buscat del món- estigui fent tantes anades i vingudes, dubtes i contradiccions davant l’opinió pública nord-americana i d’arreu del món.

Als Estats Units -no cal dir-ho- la mort de Bin Laden ha estat rebuda amb alegria i amb ‘premi’. La notícia ha tingut el seu reflex immediat en els índex de popularitat del president Barack Obama. A Europa, una mica menys avocada a fer anàlisis simplistes en blanc o negre, també l’opinió pública i un amplíssim espectre de les forces polítiques han donat mostres d’estar disposades a considerar com un acte de guerra el fet d’haver abatut a trets l’organitzador de massacres com la de l’11-S i d’altres. ¿Per quina raó, doncs, tantes dificultats per emetre un relat transparent, clar i tant complet com aconsellin les raons de seguretat, sobre el que va passar al búnquer de luxe on es trobava Bin Laden a prop de la capital del Pakistan, Islamabad?

“No anava armat” però “temíem que activés explosius”; “va utilitzar una dona com escut humà”, primer “sí”, després “no”; “acabarem veient les fotos” versus “no publicarem fotografies”. Probablement a aquestes alçades les fotos de Bin Laden amb el cap destrossat portarien encara més soroll desagradable a aquest desconcert comunicatiu poc coherent amb la precisió de l’operació militar, però ja sabem que les guerres no tenen res de silenciós ni d’agradable.

En tot cas, davant d’una noticia com la mort d’Osama Bin Laden més que fotografia necessitem seguretat i seguretats i tants dubtes i contradiccions no hi ajuden gaire.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.