Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El “país normal” de Mariano Rajoy

Al líder del partit popular no li sembla propi “d’un país normal” que s’utilitzin les llengües pròpies de les comunitats autònomes al ple del Senat. Mariano Rajoy ha volgut escenificar una certa indignació per la mesura que ha entrat en vigor aquest dimarts a la Cambra que, se suposa, millor ha de representar la pluralitat territorial i política de l’Estat.

Sense rubor per caure en la demagògia Rajoy guarneix la seva crítica amb afirmacions com aquesta: “Me preocupa más el paro, el nivel adquisitivo de los españoles o la falta de crédito”. Però el més significatiu i revelador de les seves paraules és la utilització del terme “normal” -una paraula tant poc concreta com pervertida, i molt freqüent en l’argumentari tradicional de la dreta espanyola contra tot allò que trenqui amb una determinada idea d’Espanya que no és real.

Quin és “el país normal” que troba a faltar Rajoy?
Resulta evident que un país on la vida oficial i pública es faci únicament o essencialment en castellà, ja sigui a Madrid, a Tarragona o a La Corunya, al marge d’una realitat que la Constitució reconeix des que es va liquidar el franquisme. ¿És un país normal la Galícia natal de Rajoy quan el seu propi govern, format pel Partit Popular, ha desmuntat una norma que no pretenia una altra cosa que obrir la porta a l’ús vehicular del gallec a l’educació? Vol Rajoy la “normalitat” d’alguns ajuntaments gallecs governats per alcaldes del PP que sistemàticament incompleixen la llei de 1988 que estableix l’ús del galleg a l’adminsitració local d’aquella comunicat?

¿Hem de deduir de les últimes paraules del company de partit i excap de Rajoy, José Maria Aznar, (molt semblants a aquelles que escrivia de jovenet en contra del títol vuitè de la Constitució) que al país normal de Rajoy no hi hauria autonomies?
¿Hem d’entendre que era un país “normal” aquell on les parelles del mateix sexe no tenien els mateixos drets de ciutadania que la resta de parelles?  Són “normals” els ‘estira i arronsa’ entre alguns polítics i la Justícia com passa en casos d’alta responsabilitat institucional a la Comunitat Valenciana?

Desconfiem de la paraula “normal” aplicada en política. Pronunciada des de la dreta, a vegades n’hi hauria per posar-se a tremolar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.