Profile Image

Dídac Boza

Periodista

ETA i Batasuna, una altra oportunitat perduda

Les detencions de presumptes etarres practicades aquesta matinada a Guipúscua i al País Basc francès són la millor resposta al comunicat difós per la banda ETA. L’anunci dels terroristes del que ara anomenen “alto el foc permanent, general i verificable” està molt per sota de les expectatives creades -no ja en l’àmbit polític i social de tot l’Estat sinó, de forma particular en la societat basca i, molt especialment en l’àmbit de l’esquerra abertzale.

Era obvi que tant el Govern central com el conjunt de les forces polítiques democràtiques considerarien insuficient, no vàlid, un comunicat que pretén posar condicions polítiques a la desaparició de la violència i de l’extorsió. Però és especialment significatiu el difícil paper que li queda al món Batasuna quan ETA manté el seu discurs condicional de sempre.

Amb un comunicat com aquest l’anomenada esquerra abertzale segueix tenint la pilota a la seva teulada: o trenquen explícitament amb la violència etarra o no podran participar en les eleccions locals i forals del 22 de maig. Més enllà de les paraules pronunciades públicament pels dirigents ‘batasunos’, amables amb ETA i agraïdes per el seu comunicat, caldria escrutar -a porta tancada- fins a quin punt el contingut del vídeo dels encaputxats no ha decebut als mateixos sectors polítics que porten molts mesos preparant el terreny per un canvi que els permeti presentar-se a les eleccions.

Si el món Batasuna no està a les institucions locals i no pot rebre subvencions públiques a partir dels seus resultats electorals, l’ofeg econòmic pot ser definitiu; el toc de gracia després que fa tres anys van quedar apartats per la llei de les eleccions al Parlament. Si Batasuna no acaba públicament amb ETA, acabarà exitingint-se amb ella com s’està extinguint, afortunadament, les capacitats d’acció de la banda terrorista.

A Euskadi, existeixen opcions que reclamen la independència, i una república socialista formada per set territoris, inclosos Navarra i Iparralde. Rebutgen la violència, es poden presentar a les eleccions i, de fet, estan representades al Parlament. Això sí, amb la representació que democràticament ha decidit atorgar-los la ciutadania. Ni més, ni menys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.