Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Ser d’esquerres l’any 2011

Estrenem l’any en plena onada conservadora, en mig d’una crisi econòmica que és més que una tempesta passatgera, amb el ressò d’un atac violent a Arizona, produït al caliu de la crispació ultra als Estats Units contra tot el que faci flaire de progressisme i Estat del Benestar, i quan aquí tenim en joc el futur del sistema de pensions o s’obren incògnites sobre les prestacions de la sanitat pública catalana.

No és que sigui un menú gaire lleuger, que diguéssim, per reprendre la normalitat després de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, però és el que hi ha. Els reptes d’aquest temps són molts, molt transcendents i no donen treva.

En mig d’aquest panorama desafiant i a poques hores de la represa d’aquest dilluns, el diari Público oferia aquest diumenge un interessant reportatge sobre una de les claus del moment. Què passa amb l’esquerra? Quina resposta han de trobar els milions de ciutadans progressistes d’arreu del món, especialment aquí a una Europa dominada clarament per governs conservadors? Com defensar l’Estat del Benestar i els valors progressistes en mig de tanta pressió financera i dretana?

Em quedo amb algunes afirmacions dels 12 gurús intel·lectuals progressites que parlen en el reportatge de ‘Público’.

  • Sami Naïr (ex eurodiputat socialista i ex assessor de Lionel Jospin): “El fonamental avui, és plantejar-se i definir què vol dir ser d’esquerres” (…) “Potser (l’esquerra) guanyi alguna elecció, però al cap de sis mesos, ja estarà fent les polítiques dels seus adversaris”.
  • Josep Fontana (catedràtic emèrit de l’UPF): “Que la majoria pugui acabar votant, com està passant regularment, aquells polítics que proposen retirar-li els seus drets socials per afavorir els beneficis empresarials indica que s’ha de revisar a fons els mecanismes del sistema per establir una democràcia realment participativa”.
  • James K. Galbraith (economista de la Universitat de Texas i fill de John Kenneth Galbraith): “La gent vota però res no canvia, llevat de coses molt menors. No hi ha marge per modificar el que és important (…) Cal reduir el poder econòmic i polític del sector financer, que empeny per desmantellar l’Estat del Benestar. L’Estat hauria de poder controlar els poders econòmics, però és el sistema financer qui controla l’Estat”.

El debat és tan de fons i dens com imprescindible és que els partits d’esquerra catalana, espanyola i europea s’hi fiquin a fons i actuïn en conseqüència. En cas contrari, l’onada conservadora serà tant o més llarga i profunda com la crisi econòmica que patim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.