Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Periodistes davant el ‘cara a cara’

De sobte, la possibilitat d’una confrontació dialèctica entre els dos candidats amb opcions reals d’arribar a la presidència de la Generalitat, sembla haver-se convertit en el tema més rellevant de la campanya. Per a les formacions minoritàries, el ‘cara a cara’ ha estat identificat clarament com l’objectiu a batre. Per al PSC, una oportunitat de mobilitzar el seu electorat, per a CiU, un compromís al qual es va veure abocat Artur Mas -més o menys a contracor, forçat per un cop amagat que es guardava José Montilla davant les càmeres de TV3.

Els dos grans partits citen els seus líders a un duel televisiu. Les altres formacions es queixen, impugnen i recorren a la Junta Electoral perquè els empari. Fins aquí, tot molt comprensible. Molt normal l’actuació dels partits; molt explicable tenint en compte l’estratègia electoral dels uns i dels altres.

El que ja no resulta tan fàcil d’entendre és com pot arribar a enredar-se en aquesta qüestió una part de la professió periodística del país, especialment professionals del mitjà públic que, en principi, està cridat a acollir un programa especial que, a priori, té un innegable interès informatiu i públic.

Els comitès professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio lamenten que Televisió de Catalunya (TVC) aculli un debat cara a cara. No deuen considerar prou rellevant el fet que les empreses i mitjans per als quals treballen puguin organitzar i emetre un esdeveniment inèdit en la política catalana ni que la televisió pública del país jugui un paper central en la informació dels ciutadans. Per damunt d’això, els comitès professionals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) prefereixen denunciar el que consideren “la subordinació d’un mitjà públic com TVC a les estratègies electorals dels partits polítics, com ha quedat palès en la manera com s’ha arribat a l’organització d’un debat cara a cara entre els candidats de CiU i el PSC a la Generalitat”.

Es fàcil d’entendre i de compartir el rebuig dels mateixos comitès professionals als “rígids criteris de proporcionalitat i l’ordre de les informacions i entrevistes electorals” que s’imposa a la CCMA i a altres mitjans públics en les eleccions. Però no resulta gaire coherent amb aquesta posició professional, el rebuig frontal a que els mateixos mitjans serveixin d’escenari per a un debat entre els líders de les dues forces polítiques que, en aquests moments, representen gairebé dues terceres parts de la ciutadania.

Per si un cas la Junta Electoral posava traves al ‘cara a cara’ de la televisió pública, una televisió privada ha tingut l’audàcia d’aixecar el dit i prestar-se com a alternativa.

La pregunta és: per què no, un debat cara a cara Mas-Montilla a la televisió pública? Prefereixen els periodistes de la televisió pública que el programa es faci i es miri a una cadena privada?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.