Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Enhorabona, castellers!

Força, equilibri, valor i seny. Quatre factors que, combinats, fan de la tradició catalana dels castells una expressió única al món, una mostra de la cultura popular que està sabent encaixar admirablement en el món del segle XXI amb un impacte que depassa ja, de molt, les comarques del sud de Catalunya on va néixer allà pel segle XVIII.

En el moment d’escriure aquestes ratlles sembla imminent la decisió de la Unesco de fer oficial allò que molts ja teníem molt clar. Que els castells formen part del patrimoni cultural de la humanitat ho saben tant aquells que fan castells, els treballen, els estimen i hi entenen, com aquells que, des del desconeixement tècnic i un gran respecte, ens hem deixat captivar per aquesta combinació admirable d’intel·ligència i força.

Probablement algú que llegeixi aquestes paraules pugui reclamar de qui escriu la mateixa admiració o el mateix respecte cap a alguna altra forma d’expressió tradicional -els toros- arrelada també a Catalunya durant segles però caiguda ara per incompatibilitat amb la llei i, sobretot, per desistiment de l’afició popular.

Hi ha, fins i tot, qui ha arribat a apuntar que es podria revocar la llei arribant a plantejar la Unesco la declaració de la tauromàquia com a patrimoni cultural universal. N’hi ha que ho diuen però dubto que pensin en cap possibilitat real que això passi. Ni totes les tradicions són iguals ni totes resisteixen de la mateixa manera el contrast amb els valors de respecte, de sensibilitat i de no violència, que aspirem a fer prevaler en el nostre temps.

Enhorabona, castellers!

0 thoughts on “Enhorabona, castellers!

  1. Didac.

    Que gent com tu digui coses tan encertades del món casteller i d’aquest reconeixement de la UNESCO demostra que realment el valrs que transmeten els castells, ara més que mai, són universals.

    Dexa’m felicitar a tots els castellers i, de passada, a tota la gent que des dels mitjans de comunicació hem cregut que aquests valors calia compartir-los i difondre’ls a tots els públics del món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.