Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Hitler, Stalin, Franco i… Rajoy?

Més de 20.000 matrimonis, constituïts amb totes les de la llei, no es desfan així com així. Com molt bé ha remarcat una de les primeres dones que es van acollir a la reforma legal, ara fa cinc anys, canviar l’estat civil de les persones no ho ha mai fet cap govern del món en democràcia. En la història recent d’Europa, aquest privilegi l’han ostentat exclusivament personatges com Hitler, Stalin o Franco.


Mariano Rajoy
no sembla haver tingut gaire o gens en compte aquests antecedents tan nefastos quan, en una de les seves respostes a El País (entrevista bastant reveladora, per cert) deixa oberta la porta a que un govern del Partit Popular presidit per ell pogués arribar a abolir el dret d’igualtat reconegut a Espanya des de juliol de 2005.

Aquest anys 2010 els primers matrimonis de persones del mateix sexe estan celebrant el seu cinquè aniversari. Més de cinc anys després d’aprovada la llei, Rajoy amaga amb el fantasma de l’abolició precisament ara que sembla acostar-se el moment que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el recurs en contra que el mateix PP va presentar. Ho fa quan la música que més sona en ambients jurídics és la d’una possible sentència favorable a la reforma legal que ha permès els matrimonis de gais i lesbianes i contrària, per tant, a la posició defensada pel PP en sintonia amb els sectors més conservadors de la dreta i de l’Església catòlica.

La dreta espanyola, fidel a ella mateixa, sembla trobar-se còmoda en el discurs de la contrareforma. El PP ha decidit abonar-s’hi descaradament aprofitant la crisi i la feblesa de Zapatero. Rajoy sap que una part del seu mercat electoral demana anuncis o insinuacions com les que ha començat a fer: eliminar els matrimonis homosexuals, salvaguardar les corrides de toros per damunt de la decisió d’un Parlament autonòmic que té competències per fer-ho, o posar sostre a l’Estat de les autonomies per considerar que “ha anat massa lluny”. És el mateix públic de dretes que en els anys 80 aplaudia els cants de sirena sobre la hipotètica derogació de la llei de l’avortament o fins i tot de la llei de divorci, derogacions que -òbviament- mai no van tenir lloc.

Tampoc no hi haurà abolició en aquest cas. Un matrimoni de Barcelona celebrarà aquest desembre a París el seu cinquè aniversari. D’aquí a una vintena d’anys, aquesta parella i totes les casades el 2005 podran arribar legalment a les noces d’argent. No són pocs els experts que consideren jurídicament inviable -en l’Espanya i l’Europa d’avui- una regressió en drets de ciutadania com la que planteja (suposem que sense creure-s’ho gaire) Mariano Rajoy.

0 thoughts on “Hitler, Stalin, Franco i… Rajoy?

  1. Però, on s’atura el fanatisme?
    I, el més preocupant, una majoria (absoluta o no) els faria creure en el dret de desfer tot allò que s’ha assolit i aprovat democràticament? Quina por perquè en són ben capaços…

  2. Titular francament tendenciós. Comparar a Rajoy amb aquets dictadors és molt poc professional (del periodisme, s’enten) i sí molt sectari. Amb independència (o no, que diria Rajoy) del contingut de l’article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.