Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El punt i a part de Montilla

No hi haurà un altre Govern tripartit després de les eleccions del 28 de novembre. Ja no es tracta d’una qüestió d’aritmètica parlamentària. El “no” a una tercera reedició de la fórmula és un compromís en ferm -fet fins i tot amb certa solemnitat- per president i líder del partit que han governat precisament gràcies a l’acord de les tres forces d’esquerres del país.

Estant en plena campanya com estem no calia esperar que CiU i el seu candidat volguessin donar crèdit en públic al cop de porta que el president socialista Montilla ha donat a la fórmula que li han permès governar a ell i al seu partit. Artur Mas necessita el tripartit com a adversari tant com José Montilla i el PSC necessiten desvincular-se’n. Significativament els socialistes catalans han utilitzat el lema “punt i a part” per marcar l’anunci del seu líder. Montilla ha decidit conduir el seu projecte de país i el seu programa per governar-lo per un camí de missatges clars, sense la pesada càrrega que, segons opinió molt estesa, han suposat determinats tics dels seus socis.

Dissabte a la nit, entrevistat en la part blanca del programa ‘La Noria’ (Telecinco), alguna de les respostes del president ja apuntava en aquesta direcció. “Si el preu d’ERC és un referèndum que jo mai no avalaré, no hi ha possibilitat d’acord”, deia responent a una insistent Pilar Rahola.

En el fons, ni les bases, ni els electorats del PSC i d’Esquerra estarien en condicions de suportar una tercera edició de la fórmula. El partit de Joan Puigcercós es veu irremissiblement abocat a intentar marcar tota la musculatura independentista que li surti. Se li ha girat feina amb els competidors estrella que li han sortit en aquestes eleccions.

Dels tres socis del Govern, els socialistes seran els únics que tindran interès en explicar l’obra del Govern, les  inversions realitzades, els plans per als propers anys. ERC estarà molt ocupada en recordar cada dia (per a qui vulgui escoltar, que ara ja només potser CiU) que la seva condició “irrenunciable” per a un pacte de Govern és una consulta sobre la independència. ICV-EUiA farà, lògicament, la seva feina desmarcar-se de tot allò que el PSC avala i que ells consideren perniciós (el quart cinturó, la llei d’educació, les reformes del Govern central). Els socis deixen el camp lliure del Govern al PSC de Montilla i el president -lliure de motxilles- es disposa a donar és la batalla més difícil contra CiU.

Ni  la situació econòmica, ni les enquestes ni el vent bufen a favor del president català i el seu partit però Montilla ha deixat clar que pensa jugar les seves cartes. I també que el joc dels darrers set anys ja no serveix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.