Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El debat sobre els debats

Definitivament aquesta no és una bona època per als matisos. Vivim en un temps de blanc i negre i aquest és el contrast que, deliberadament busquen alguns agents polítics i mediàtics. Si ens trobem, com ara a Catalunya, en plena precampanya electoral, ja no vull dir-ho!

La polèmica sobre el/els debats cara a cara entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el candidat de CiU, Artur Mas, és un bon exemple de fins a quin punt es poden agafar les coses pel broc gros, fins al punt de construir una realitat ‘modejada’ per a ús polític contra l’adversari.

El socialistes catalans voldrien que, a més a més d’un debat cara a cara en català, pensat i fet per a ser difós a Catalunya, n’hi hagués un altre, en una cadena de difusió a tot Espanya i, per tant, en castellà.  Hi ha una part de l’electorat català (de tots els partits però segurament del PSC mes que de CiU) que connecta amb la realitat través de TVE-1, Telecinco, Antena 3, Cuatro o laSexta. Ho diuen els informes d’audiència i estudis sociològics que apunten, a més a més, que molts d’aquests ciutadans s’informen únicament del que passa al món, a Espanya i a Catalunya a través d’aquestes cadenes.

L’interès del PSC per fer arribar el debat polític català a bona part de la població catalana que mira i consumeix cada dia els continguts de les televisions generalistes en castellà és evident. Els socialistes volen motivar i mobilitzar el seu electorat. Estan en el seu dret com ho està la federació nacionalista d’aplicar l’estratègia que consideri més convenient. Però no és de rebut tirar de tabú (el d’aquells que consideren proscrit el castellà de la vida púbica catalana) o de titulars més o menys esbiaixats (“El PSC vol que EL cara a cara MontillaMas sigui en castellà”).

Almenys això és el que fa pensar la polèmica aixecada per alguns sectors nacionalistes en les darreres setmanes i coronada amb unes declaracions del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, que han irritat els socialistes.

Ara mateix sembla que s’esvaeix la possibilitat de veure els dos homes amb possibilitats reals de presidir el Govern de Catalunya per als propers quatre anys confrontar cara a cara idees i projectes, igual que es fa a tot Europa. Farien bé, tant socialistes com convergents, en no enterrar aquesta via si realment volen lluitar contra la desafecció i el desinterès de la ciutadania. I els polítics catalans -tots- es farien un favor a ells mateixos i a la democràcia, si reconeguessin en la pràctica, que els mitjans de comunicació que utilitzen els catalans són molts i diversos. Vivim en un món i en un país multipantalla agradi o no.

0 thoughts on “El debat sobre els debats

  1. Em sap molt de greu Dídac, però estic en profund desacord. D’entrada sospito que els socialistes buscaven una excusa per evitar cap cara a cara Mas-Montilla. Al marge de les simpaties o afinitats que cadascú pugui tenir és evident que fins i tot la iaia d’en Montilla estaria convençuda que en un cara a cara en Mas es cruspiria el seu nét.
    Però em disgusta, i em preocupa, que els socialisten hagin buscat l’excusa precisament en la llengua, seguint l’estela dels forum Babelia, UPD i companyia (que, per cert, en gran part van sortir del partit socialista).
    És vergonyós que el president de la Generalitat anunciï la convocatòria oficial d’eleccions en un missatge en català i després en castellà. Què hi feia ahir a la fiesta de la hispanidad? recordar-nos que una de les missions de l’exèrcit és vetllar per la indisoluble unidad de la nación espanyola, patria común de todos los espanyoles? I si no.. Què hi fa al número 3 de les llistes un ministre que ens amenaça amb que si algun dia a Catalunya hi ha una majoria per la indepència “que ningú es pensi que això serà pacífic”?
    Em sap greu, però el que ara fa 7 anys va començar amb un “apoyaré ala reforma del Estatut que apruee el Parlamento de Catalunya” ha acabat amb una sentència del TC (dictada pels jutges progressistes, no ho oblidem) i amb un ministre de l’Estat amenaçant de fer servir l’exèrcit.
    Lamentable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.