Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Madrid: postzapaterisme o revulsiu progressista?

Titulars i editorials d’alguns diaris, l’anàlisi d’alguns periodistes (molts d’allà i alguns d’aquí). Tots ells coincideixen en la sentència que més llegirem a la premsa i escoltarem a les tertúlies de les pròximes hores: “Ha començat el postzapaterisme”. No escaparem tampoc d’algun tòpic fàcil com el qüestionar les primàries perquè “les carrega el Diable”.

Convindria potser una mica més de distància. Un pèl de fredor abans d’arribar a conclusió lleugeres fruit d’anàlisis precipitades.

Està per veure que el postzapaterisme hagi començat precisament aquest diumenge amb la derrota de Trinidad Jiménez en les eleccions internes del PSOE de Madrid. Ningú no dubta del cop polític que significa per al president del Govern i màxim dirigent socialista que li hagi guanyat la partida a dins de casa precisament algú que s’ha negat a seguir les directrius del líder. Però ¿qui diu que el això que s’anomena postzapaterisme no va començar en realitat fa mesos, quan els indicadors electorals del PSOE van començar a caure amb la mateixa obstinació amb què Zapatero es resistia a admetre com estaven caient els indicados de l’economia?.

També està per demostrar que les eleccions primàries siguin una cosa intrínsecament perversa i adversa per a una estratègies política de mobilització. No hem de descartar veure-les ben aviat a Barcelona. És ben cert que les de Madrid han sortit a l’inrevés del que volia la direcció federal del PSOE, però han tingut un efecte indubtable sobre l’opinió pública que no podien ni somniar els dirigents socialistes fa molt pocs mesos. Tomás Gómez té ara un grau de coneixement i una projecció entre la ciutadania que fa creïble, per primera vegada en molt de temps, la possibilitat d’una derrota de la presidenta ultraliberal de Madrid, Esperanza Aguirre.

La gesta de Gómez -una mica ‘David contra Goliat’- pot resultar un revulsiu mobilitzador per a una determinada esquerra enfadada i decebuda amb José Luis Rodríguez Zapatero. Vés per on.

0 thoughts on “Madrid: postzapaterisme o revulsiu progressista?

  1. Diuen que quan van comunicar a Franco l’assassinat d’en Carrero Blanco -president del seu Govern- va dir “no hay mal que por bien no venga”. Espero que ningú em malinterpreti, però tan evident com que en ZP ha rebut una bona plantufada em sembla el fet que el candidat del PSOE ha gaudit d’una publicitat que només pot fer que afavorir el seu partit.
    Salvant les distàncies -que són mooooltes- la lluita Hillary Clinton vs Barak O’Bama segur va tenir alguna conseqüència no volguda per als demòcrates, però Barak O’Bama no hauria pogut arribar a les eleccions amb una popularitat tan gran si, gràcies a la Hillary, no hagués estat l’estrella dels telenotícies durant mesos i mesos.
    Des de la distància ideològica, una abraçada Dídac!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.