Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Vaga ‘pactada’

Podíem intuir que aquesta, la del 29-S, no seria una vaga general com les que tenim en la memòria recent. Ara ja ho sabem positivament. Ho indica de forma clara el fet que, per primer cop en una convocatòria d’aquestes característiques, els sindicats i les administracions s’han posat d’acord sobre els mínims en els serveis essencials.

El pacte ve a confirmar una doble intuïció política respecte a la jornada de dimecres que ve, 29 de setembre. D’una banda, es fa  evident que els sindicats que convoquen no les tenen totes sobre la resposta dels treballadors a la seva crida. De l’altra, queda clar que les administracions -sobretot el Govern central i, en grau menor el Govern de la Generalitat- intenten no atiar el foc d’una protesta que veuen més aviat esmorteït.

Sembla talment que uns i altres hagin fet un pacte tàcit, com si compatissin una consigna: “Procurem no fer-nos mal”. La sensació més generalitzada és que el Govern ha engegat unes reformes dures perquè la situació econòmica i els mercats europeus i internacionals no li deixen una altra sortida i que els sindicats van a la vaga perquè la pressió dels seus quadres i el temps rècord en el qual s’han plantejat les reformes no els permeten fer una altra cosa. Totes dues parts van amb el peu canviat en aquesta crisi i totes dues es juguen la credibilitat davant  una ciutadania fatigada quan no castigada directament pels efectes de la crisi.

Ja veurem què passa dimecres que ve però l’ambient al carrer és més aviat fred. A diferència d’altres vegades, ni la convocatòria dels sindicats ni les raons que addueix el Govern per a explicar les reformes sembla que estiguin aixecant grans passions. És lògic que a les seus dels sindicats i al Palau de la Moncloa s’imposin la prudència i la voluntat de pacte. Passar el dia 29 de la forma més indemne possible, d’això és del que es tracta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.