Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Per convicció, correbous tampoc

S’apel·la a la coherència d’aquells que van tenir molt clara la prohibició de les corrides de toros i ara es mostren indulgents amb algunes festes amb bous arrelades a alguns indrets de Catalunya. No està malament l’argument de la coherència, però a mi m’agrada més, em resulta més sòlid, el de la convicció.

Si per convicció hom rebutja la tortura dels animals, si repugna que d’aquesta tortura se’n faci espectacle públic i motiu de festa, per molt ancestral i tradicional que sigui, llavors no hi hauria d’haver-hi dubte. A les portes del debat d’avui Artur Mas ha argumentat la posició del seu grup, favorablement al ‘blindatge’ legislatiu dels correbous: “Ja vam dir des del primer moment, que els correbous són una altra cosa” Si hom actua amb convicció, no crec que sigui tan fàcil posar la ratlla en la mort de l’animal ni tan sols en la caràcter més o menys sanguinolent de la pràctica sobre el bou.

Però si més que  la convicció el que ens mou és el tacticisme, si el que més ens preocupa és “no prendre mal” electoralment a un determinat territori amb tradició de correbous o si el que fem -encara que sigui de forma no confessada- és aplicar una mena de segell de catalanitat que separi una tradició de l’altra, llavors obtenim el que, molt em temo, que passarà  aquest dimecres al Parlament de Catalunya. Naturalment els arguments a la tribuna seran uns altres, però molts ciutadans poden tenir sospites raonables sobre la càrrega de tacticisme que pesarà en el vot d’una bona colla de diputats que, previsiblement, salvaran les festes dels bous de la crema.

La barbàrie és barbàrie, tant si va tocada amb ‘montera’ com si du barretina o faixí. No pot haver-hi cap atenuant pel fet de ser una tradició de segles ni pot ser jutjada en funció de que aquells que l’animen i l’exalten cridin “olé!” o “visca!”.

Pel que fa als benintencionats defensors del “prohibit prohibir”, tot el respecte del món. Només faltaria. Personalment, prefereixo disposar d’un codi penal que prohibeixi la tortura i el maltractament o el robatori o un codi de circulació que impedeixi circular sota els efectes de l’alcohol o a 200 km/hora. Amb la tortura dels animals estem parlant del mateix, ni més ni menys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.