Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Inici de curs per llogar-hi cadires

Avui és el primer dia hàbil a les escoles però més enllà de les aules fa molt de temps ens hem acostumat tots -alumnes, exalumnes, pares, periodistes, polítics i ciutadania en general- a mirar l’inici de curs (l’escolar i el genèric) com el veritable any nou. Tot comença, tot es reprèn i tot arrenca cada mes de setembre però poques vegades com aquesta, l’inici de curs arriba amb tanta densitat de canvis, de novetats, d’expectatives, d’incerteses i fins i tot de sotracs.

A les escoles catalanes estrenem reformes en el sistema, calendari i -inevitablement- polèmica. L’educació és material altament sensible. Polèmica si es degrada i no canvia i terriblement controvertida cada cop que l’administració (la que sigui, i del color que sigui) hi toca alguna cosa. El temps dirà -d’aquí un trimestre o dos- com evoluciona l’estat d’ànim de mestres, pares i alumnes.

L’economia, a jutjar per les dades que constantment escupen uns i altres, és com si estigués als Llimbs. No sabem ben bé si ens trobem a les portes del cel de la recuperació o si això que ens envolta no és més que el rebedor d’un infern llarg i terrible. Està clar que seguim en crisi però les percepcions i les anàlisis van segons els dies. N’hi ha que trobem dades que podrien indicar la llum de final del túnel, i n’hi ha que els brots verds semblen pobres i esquifits en mig del que podria ser una llarga travessa del desert.

Si ens fixem en la política, l’any nou del setembre és viu en mig d’un terratrèmol. Una incerta vaga general amaneix un començament de curs ple d’incerteses. CiU té pressa per unes eleccions on tothom li augura victòria. El PSC passa dels marcadors avant match i vol demostrar que hi ha partit i que, a part de la data de les eleccions, res no està decidit encara. ERC treballa per mantenir una exclusiva parlamentària de l’independentisme que veu en risc per primera vegada. El PPC mirar de poder arribar condicionar el govern català i, si pot ser, composar un pacte que pugui ser útil a Rajoy. Iniciativa s’esforça per mantenir aixecades totes les banderes: la verda, la roja, la internacionalista o la sobiranista friendly. Ciutadans s’esforça per existir.

Aquesta tardor no ens faltarà de res. El túnel de l’AVE passarà per sota de la Sagrada Família i el Papa de Roma hi passarà per dins. Quan hi ha visita pontifical tenim animació mediàtica assegurada. A l’Ajuntament de Barcelona, així que hagin passat les eleccions autonòmiques, algú provocarà un ball de possibles candidats o candidates (ja veurem si serà de ‘candidats impossibles i possibles candidates‘) perquè l’examen electoral del mes de maig es presenta molt més complicat que les revàlides anteriors. A Madrid, unes primàries socialistes regionals poden marcar el futur de tot PSOE i del Govern de l’Estat.

Ens ho volíem perdre i és un any nou per llogar-hi cadires!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.