Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Una nació. I que el TC digui missa

“No hi ha tribunal que pugui jutjar els nostres sentiments ni la nostra voluntat. Som una nació”, ha dit el president de la Generalitat, José Montilla, després de coneguda la resolució del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Catalunya era una nació abans de l’Estatut del 79, ho és amb l’Estatut del 2006 i ho seguirà essent hagués dit el que hagués dit aquest o aquell altre tribunal. Les nacions no es mesuren en les balances de la Justícia sinó en la voluntat de les persones que les formen.

La´bomba de rellotgeria‘ que, amb una clara intencionalitat desestabilitzadora, va col·locar el Partit Popular en la vida política catalana i espanyola ha esclatat i encara que l’explosió no ha sortit ni de bon tros com segurament els impulsors del recurs volien, sí que ha provocat danys de consideració. El més important -i això és responsabilitat directa del PP i dels magistrats del Tribunal Constitucional– és la revisió o voluntat involucionista sobre un dels pactes fonamentals de la transició. Aquell pacte, que va facilitar la Constitució de 1978 i la seva plena acceptació a Catalunya va tenir molt en compte el fet nacional català i la voluntat d’autogovern dels catalans. Si Espanya va donar sortida constitucional a les aspiracions catalanes i si una Constitució redactada i aprovada en temps de perills antidemocràtics i soroll de sabres parla de “nacionalitats”, no és ni per casualitat ni per caprici.

El PP dirigit per José María Aznar va voler minar aquell pacte de convivència política i democràtica entre Catalunya i Espanya que, lògicament havia de ser actualitzat entrats ja en el segle XXI. Quatre anys després, el Tribunal Constitucional, fent ús de la seva legitimitat legal, però obviant la seva absoluta manca de legitimitat moral, ha contribuït a aquest intent de deconstrucció.

Convé ara una feina de reconstrucció. El Govern i les forces polítiques han de saber trobar vies per mantenir el nivell d’autogovern que els ciutadans de Catalunya van votar a les urnes de forma majoritària fa quatre anys. Cal reparar els danys en la relació Catalunya-Espanya ocasionats per l’artefacte del recurs estatutari que va activar el Partit Popular i que ha detonat el Tribunal Constitucional.

I cal, per damunt de tot, mantenir la unitat política i social a Catalunya. S’ha fet altres vegades -es va fer durant la transició- i ha donat els seus fruits. Els catalans tenim un comú denominador majoritari que és l’Estatut i el que l’Estatut representa.

Seria bo que tothom -començant per les forces polítiques- ho tingués present quan d’aquí uns dies la ciutadania al carrer per defensar l’Estatut i l’autogovern. “Caminem junts, units, tots els que estimem el país i defensem l’autogovern. Fem de la senyera, la nostra pancarta unitària. I demostrem que som una nació i que formem un sol poble” (José Montilla, 28/06/2010)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.