Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Els exàmens de setembre

Els sindicats han decidit posposar la crida a la vaga general per al mes de setembre. Una decisió prudent, després de la nota de suspens que van rebre com a nota en la convocatòria de juny (examen parcial de la vaga de funcionaris) En aquests moments és més que dubtós que la ciutadania estigui prou motivada per una mobilització general tot i les dimensions de la crisi i de les seves repercussions sobre tothom.

Constantment ens arriben missatges d’avís: “Aquesta crisi no és com les anteriors; “res no tornarà a ser com abans”; “estan passant coses que no havien succeït mai”. És lògic que ni els ciutadans trepitgin un territori massa ferm a l’hora de decidir-se a anar a una vaga ni els sindicats se’n refiïn massa de les seves pròpies forces a l’hora de convocar-la.

Setembre és mes d’exàmens de recuperació en l’àmbit acadèmic però aquest proper mes de setembre ens examinem tots.

Els sindicats de tot Europa, sotmetran a mesura la seva capacitat de mobilització. Necessiten l’estiu per preparar-se i, probablement per a reflexionar cap a on han de conduir el moviment sindical europeu d’ara en endavant.

Els gestors (tant d’empreses públiques com d’empreses privades) tenen el repte -no fàcil- de planificar recursos i d’afrontar la tempesta, si pot ser, sense amputacions laborals o amb les mínimes amputacions possibles.

Els treballadors, de tots els sectors (privat i públic) i de tots els nivells s’hauran d’ajustar a una nova realitat, inevitablement més prima que la que hem tingut fins ara.

I els governants? Els responsables polítics (d’aquí i de la resta d’Europa) es presenten al que segurament és el seu examen més transcendent des la segona meitat del segle XX, després de la II Guerra Mundial: l’assignatura no és cap “Maria” i es titula ‘L’Estat del Benestar del segle XXI’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.