Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Adéu? o per què?

Alguns dels col·legues i amics que segueixo a twitter i a facebook han expressat en les últimes hores el seu interès pel documental ‘Adeu, Espanya?”, emès aquest dijous a la nit per TV3. He llegit comentaris de tota mena; des d’apunts que mostraven un interès més aviat fred i professional, a algunes crítiques, bromes i unes quantes mostres d’enstusiasme independentista. No ha faltat qui, agraït, ha fet una mena de ‘declaració d’amor en públic’ cap a la directora de TV3, Mònica Terribas, per l’emissió del programa.


Abans de l’opinió personal de qui signa, vet aquí una mostra d’algunes de les ‘piulades’. Les he classificat per gèneres:

Analític: “peixet x indepes”

Crític: “documental fet per una minoria en temps de crisí! Ridicul!”

Divertit: “Si Playmobil són llestos hauríen de treure aviat la caixa dels indepen-cliks o els Clik-mogàvers”

Entusiasta: “Gran TV3! Gràcies, Mònica Terribas! Aquest documental era inimaginable a la televisió pública fa uns anys”

Naturalment, he vist el programa. Un exercici interessant el de la televisió pública depenent de la Generalitat en presentar en ‘prime time’ un contingut que aborda, obertament, un determinat punt de vista en una qüestió que sens dubte és rellevant i que és objecte de debat per a una part significativa de la societat catalana. Subratllo ‘punt de vista’ i ‘part’ de la societat catalana perquè em semblen dos elements clau si es vol analitzar amb una certa fredor el documental de la periodista Dolors Genovès i el gest de la seva emissió a hora de màxima audiència per Televisió de Catalunya.

És un fet objectiu que el programa no volia mostrar cap veu ni cap argument ‘contra’ l’opció independentista. Ni de Catalunya, ni tampoc de Grenlàndia, Escòcia o Quebec, països amb els quals es buscava el paral·lelisme. Es partia d’una tesi única, i és aquesta l’única que es volia demostrar.

No és cap invent nou. És un gènere documental que existeix, que pot ser absolutament correcte i resultar il·lustratiu i que té bons exponents recents en els treballs del nord-americà Michael Moore amb seus al·legats audiovisuals contra l’expresident George Bush. Se’n pot dir ‘documental-propaganda’, és un gènere gairebé tan antic com la cinematografia i pot estar bé si es fa amb prou rigor i qualitat.

Res a dir, si s’admet tot això. El documental emès per TV3 aquest dijous és una visió independentista sobre el debat Catalunya-Espanya. La seva difusió a la televisió pública és tant lícita com ho serà (?) l’emissió d’altres programes similars sobre aquesta mateixa qüestió però amb altres visions. Perquè a la societat catalana de més de 7 milions de persones hi són. Fora del tot lògic que hi fossin també a la televisió pública catalana.

Del contingut d”Adéu Espanya?’, alguns apunts:
Com era d’esperar (coincideix amb els avisos reiterats que ha fet el president Montilla) el to del documental troba en la situació de l’Estatut i el Tribunal Constitucional un aliment per la desafecció amb Espanya. Diu la veu en off: “Segons els recursos presentats al Constitucional Catalunya no és una nació, no té bandera ni Diada Nacional, el poble de Catalunya no és sobirà, el Govern no pot tenir relacions bilaterals amb l’Estat, el català és una llengua de segona i els ciutadans continuaran pagant molts més impostos que els serveis que reben de l’Estat, amb crisi o sense crisi”.

L’espai televisiu posa molt d’èmfasi en la viabilitat econòmica de la independència. Empresaris i acadèmics parlen de la internacionalització de l’economia catalana i la veu en off sentencia: “L’economia catalana ja no depèn d’Espanya”. Malgrat aquesta rotunda afirmació, un dels acadèmics divideix en tres parts iguals la sortides de la producció catalana: un terç es queda a Catalunya, un terç va a la resta d’Espanya, i l’altre terç té el seu mercat a la resta del món.

En un dels passatges del programa en que es parla d’Escòcia apareix una de les claus del sobiranisme a Catalunya: l’obsessió per la batalla mediàtica. Els respresentats nacionalistes escocesos que apareixen a la pel·lícula (començant pel seu primer ministre, Alex Salmond) es queixen que “la totalitat dels diaris escocesos són contraris a la independència d’Escòcia perquè tenen la propietat editorial a Londres”. En canvi, en un altre moment del programa, el mateix Salmond dóna la culpa a Londres i als seus “ineficaços sistemes de control econòmic” quan ha d’explicar la fallida d’un sector financer propi que sí estava afincat a Escòcia.

La narració en off destaca que en el full de ruta marcat pel govern escocès cap a l’autodeterminació només hi ha una referència a Catalunya: “…el model de mitjans de comunicació públics catalans”.

Només cal haver tingut algunes hores de conversa amb amics independentistes i donar un tomb per la internet catalana per comprovar la importància que donen els sectors sobiranistes a la creació d’opinió, a la propaganda, o a la informació passada pel tamís d’una determinada visió del país. Hi ha pocs dubtes que aquesta era la vocació del programa i la motivació principal d’alguns dels seus entusiastes més efusius.

0 thoughts on “Adéu? o per què?

 1. Em sembla tendenciós centrar el debat en un únic programa, com ho fan molts comentaristes, i no considerar l’ampli ventall d’opinions que s’expressen en els diversos programes de TV3 específicament, i als diferents canals de comunicació de la Corpo.Per altra banda, és lògic, lícit i acceptable que tant cibercomentaristes com periodistes i productors tinguin i expressin els seus diversos punts de vista.Per cert, no entenc la contraposició de “l’obsessió per la batalla mediàtica” i els “ineficaços sistemes de control econòmic”.Salutacions.

 2. S’et veu el llautó.1) ‘punt de vista’ i ‘part’: evidentment, d’això s’en diu “pluralisme”, tot i tohom és o té un punt de vista. Dir aixó és només un intent de restar credibilitat al programa, pq aixó es pot dir de QUALSEVOL programa !. O es que potser els programes que es fan diariament a TVE/A3/Tv5/… no tenen ‘punt de vista’, centralista/nacionalista espanyol en aquest cas, i no recordo que ningu repeteixí el teu argument. LADIFERENCIA: és que com molt bé dius, a TV3 hi ha pluralisme i hi tenen cabuda diversos ‘punts de vista’ als mitjans de comunicació públics i la majoria de privats espanyols NOMES HI HA UN PUNT DE VISTA!, el del centralisme/nacionalisme espanyol.2) “l’obsessió per la batalla mediàtica”: evidentment, qué és sinó la democracia moderna sinó una “batalla mediatica” per aconseguir crear corrents d’opinió a la societat?
  Perque QUANTS mitjans o espais hi ha amb ‘punt de vista’ dependentista/sobiranista?, i QUANTS amb l’espanyolista? la proporció deu ser de 100 a 1.
  I qui domina l’estatus quo actual, TU i els del teu ‘punt de vista’ domineu la majoria dels mitjans de comunicació, talment com a escocia.
  I quan algú gosa trencar l’estatus quo del ‘punt de vista’ espanyol, aplicant un concepte BASIC de PLURALISME DEMOCRATIC, nomès cal llegir el que han dit els mitjans espanyols (razon, mundo, vanguardia, …) sobre aquest reportatge, que a part del teus arguements DESLEGITIMADORS (grups minoritaris que fan un rerportatge/propaganda desde un punt de vista indeependentista), ells van més enllà i diuen que NO s’ha PERMETRE LA SEVA EXPRESSIÓ PÚBLICA (el mateix que diuen PP i Cs, que aixó no interessa, bla bla bla, )I aquest mateix és el PUNT ARGUMENTAL nuclear del programa, i el punt que us cou més, que ens presenta ven a les clares que la societat espanyola te un DEFICIT DEMOCRATIC que la apropa més a països com TURKIA (contra els kurds), Marroc (contra sahara), Xina (cas tibetà), … que a països europeus on es RESPECTE A LA VOLUNTAD DEMOCRATICA del POBLES. I es que a l’estat espnyol com molt bé va dir la directora no hi ha debat racional sobre aquest temes, el que hi ha és directament CENSURA, AMENACES i en última instancia el recurs a la IMPOSICIÓ per la força. (de l’ exercit o de les seves lleis i jutgues)

  L’únic punt on et puc donar la raó es en el tema econòmic, es discutible quin és el grau de dependencia/relació del mercat espanyol, però és que el que ens vens a dir així és que pel fet de ser un estat independent els espanyols ja no comprarien productes catalans?, ens farien boicot a tot i tothora? .. aixó té un nom… discriminació per nacionalitat/origen…racisme…

 3. Avui més que mai, el federalisme només amaga espanyolisme ranci, però els seus defensors no tenen ni la valentia de dir les coses pel seu nom. Caram, caldria que aprenguesin una mica d’història per a veure què ha sigut del federalisme des del segle XIX fins ara, excepte una utopia de quatre catalans, i com ha acabat el darrer intent de federalitzar Espanya, el d’en Pasqual Maragall. Aquests federalistes que volen posar una nova frontera dins d’Europa, deuen pensar que el personal és idiota. En qualsevol cas, felicitats pel documental que com a mínim ha posat nerviosos aquests nacionalistes encorberts i acusadors, “jo acuso…”. Quanta misèria.

 4. Són força curioses algunes “aportacions” sobre el pluralisme d’alguns dels comentaris que es poden llegir en algun dels comentaris anteriors. O sigui que diguem-ne per “compensar” TVE, Antena 3 o Telecinco els catalans -TOTS, els 7 milions- hem de suportar que la nostra tv pública -LA DE TOTS- ens presenti només la visió i la manera d’entendre el país que tenen ALGUNS!!!! És que els milions de catalans que no veuen el país des d’una òptica independentista no tenen dret a que la seva televisió pública -SEVA TAMBÉ- doni veu als que pensen com ells? Déu n’hi do del dèficit democràtic que suposa això. Més aviat diria que ratlla el totalitarisme.

 5. Aquest documental és material de propaganda independentista de capçalera i una nova contribució de la direcció de TV3 (una més) a la causa independata. Com el to de la cobertura de la primera onada de consultes independentistes (després van corregir un pèl entre d’altres raons per la punxada). També hi ha contribucions ‘subtils’ com la de colar la bandera estelada fins i tot en situacions poc verossímils com per exemple la recreació d’una manifestació demanant llibertat (any 1976) a la segona part de ‘La Mari’.
  Estan convençuts que la propaganda és la manera de fer pujar el sobiranisme i això queda molt clar amb alguns dels comentaris que hi ha aquí.

 6. Ni a Catalunya ni a Espanya hi ha federalistes. A Catalunya els que s’autoanomenen federalistes defensen la Constitució monàrquica de 1978. I els càrrecs públics que es consideren federalistes han jurat lleialtat a un Cap d’Estat que a la vegada ha jurat els “Principios Fundamentales del Movimiento Nacional”. Per tant l’única alternativa real és: Regne d’Espanya o República Catalana. L’opció de la República Federal Espanyola no té cap força organitzada que la defensi, ni a Catalunya ni a Espanya.

 7. Aquests crítics, nacionalistes espanyols amb pell d’ovella, podrien demanar un documental ad-hoc a TVE, que també és nostra, en la mesura que la paguem amb els impostos. Ah!, no, alerta, que no cal, amb el publireportatges “de la roja”, i altres de semblants, “l’armada espanyola”, “el dia de las fuerzas armadas”, etc., etc. , ja compleixen el cupo. Però si no en teniu prou, demaneu per aquesta boca, que de bon segur sereu satisfets i així se os passarà la dèria de censurar qui pensa diferent.
  Va home, va, com a mínim no sigueu hipòcrites, si vos sentiu nacionalment, nacionalistes, espanyols digueu-ho clar, puix a Catalunya, a diferència d’Espanya, si hi cap tot-hom, aquí no fem boicots comercials, ni els periodistes insulten a diari, ni tantes altres coses. Però ja ho te el nacionalisme espanyol, això de mentir va dins la seva natura.

 8. Els independentistes sempre obvien el risc de fractura social, de divisió en dos del poble de Catalunya. L’independentisme és desintegrador com ho són també les posicions anticatalanistes i anticatalanes que professen alguns. Ni els separatistes ni els separadors fan cap favor al poble català.La majoria de la població de Catalunya sent tenir una identitat dual i el més intel·legent és preservar aquest patrimoni de convivència. Això no passa per la secessió sinó per treballar per la cooperació, el respecte a la identitat nacional i a l’autogovern de Catalunya per una relació justa i coordial amb resta d’Èspanya. Els extremistes d’un cantó i de l’altre ja poden fer tota la propaganda que vuguin però la realitat catalana és aquesta i, si no fos per això, Catalunya no existiria com a poble.

 9. Ben farts, els senyorets, el capital, l’església, l’alt funcionariat, els endollats pels partits a mil càrrecs diversos, els burgesos, aquests són els nacionalistes espanyols que obertament o amb mil excuses diverses tenen la barra de voler censurar qui pensa diferent, no es pot pensar diferent o et converteixes en un extremista. La crosta que cal eliminar, l’aniquilador de societats, el perill de conflicte, diuen sense cap contemplació vers la pobresa que creix i la cultura que mor, en mans d’un nacionalisme tant agressiu com l’espanyol, el seu nacionalisme, que al llarg dels segles mai ha dubtat a aniquilar la gent que ha gosat enfrontar-s’hi.Tenen por que la societat s’expressi lliurement, digui en referèndum la seva voluntat, per dues raons, perque com el seu nacionalisme, no són democràtics, i perque desconeixen la societat catalana, senzillament per que no hi formen part, mentalment estan lluny d’aquí, ben farts, els senyorets, el capital, l’església, l’alt funcionariat, els endollats pels partits a mil càrrecs diversos, els burgesos.

 10. Quina por a la democràcia, a que el poble esculli el seu futur lliurement, havent pogut valorar totes les possibilitats.

 11. No s’enganyi Sr. Dídac, a banda de la independència, que no saben si serà possible, la resta a fracasat

 12. Benvolgut BCNbec,

  Tindrà raó quan d’aquí ben pocs dies et senti queixar-te de les suflames nacionalistes entorn el futbol de la ‘selección’…a TVE (la de tots els catalans també, no???) i a TV3…

  Em sembla que sou tan encegadament espanyolistes (i no en sou conscients, que és el més fort de tot plegat) que no veieu més enllà dels encriptaments cerebrals que us han insertat a la closca.

 13. No us feu cap enrenou. Aquí la història és que un tema tan important com aquest no ha de ser tractat per la televisió pública que paguem tots mostrant només una visió parcial i minoritària.

 14. Resumint, per la mentalitat ‘democratica-espanyola’ (oximoron de cal deu), no s’ha de tractar aquest tema a la TV, i si es tracta, s’ha de tractar amb el seu ‘punt de vista’, l’únic objectiu i seriós, es clar.
  Com ja he dit abans aixó es poc democràtic, i va en conra del PLURALISME i respecte a les minories, totes han de tenir veu. No veiem de tant en tant als de Cs amb la seva demagogia barata?…doncs?Però es que a més a més, QUI ens DIU que ‘el punt de vista’ del reportatge es MINORITARI?
  Aquest punt de vista pot ser compartit per la majoria de forçes del parlament (CIU + ERC + ic), doncs fonamentalment es un ‘punt de vista’ partidari de l’autodeterminiació, i recordem que va ser aprovada pel parlament de catalunya una resolució on es deia que Catalunya no renucia a decidir el seu futur. (ja fa uns anyets)Per tant CAP dels arguments dels anti programa té cap validesa.
  Realment i com ja em dit, el que realment volen és dificultar el DEBAT democratic de les idees i CENSURAR allò que no els agrada amb arguments ad-hoc i de pa sucat amb oli.
  Mentrestant ells i el seu ‘punt de vista’ es present a gairebe TOTS els programes de cadenes espanyoles i tambè a les catalanes (recordem la neteja feta a CatRadio..) O es que potser pensem que TV3 no té un ‘punt de vista’ en la majoria del casos de respecte i sense posar en questió l’status quo espanyol? nomès cal veure els seus informatius i el ambit de referencia que tenen…

 15. Els nacionalistes, sigueu espanyols, catalans o de qualsevol part us hauríeu d’anar plegats a una illa on tots seríeu germans.

  Suscric el comentari de COMTE: quan la realitat social està tant dividida, els extremistes d’un i altre banda sou minoria, una minoria necessària, però.

  Per cert COMTE, no entec què vols dir amb la teva darrera frase:
  “si no fos per això, Catalunya no existiria com a poble”

 16. COMTE: estic plorant d’emoció. Un conte molt bonic. Al final es casen?

  El dia que trobis un espanyol tolerant i federalista en fas una donació al zooloògic que l’estudiaran convenientment els biòlegs. Se li haurà de trobar nom científic i donar-lo a conèixer a la comunitat internacional.

 17. M’adreço a ipu que signa un comentari una mica més amunt. ICV és un partit federalista i pel que fa a CiU, si els independentistes us en refieu, aneu llestos. Si us creieu les poses sobiranistes de CiU ja us en desenganyareu el dia que els torneu a veure pactar amb el PP,Pel que fa al Doctor Grácia, vaja demostració de democràcia i de respecte pels altres amb arguments tan “poderosos” com el del zoològic. A mi em sembla molt bé que defensis la independència de Catalunya i el que et doni la gana però insultant no demostres patrotisme sino patetisme.

 18. “una relació justa i coordial amb resta d’Èspanya”, (mal)escriu el senyor comte. Mare de Déu, si Quevedo mateix va escriure textos anticatalans! Cordial? Vés-te’n a Burgos, on encara tenen plaques franquistes de marbre que llueixen orgullosos (t’asseguro que ho he vist). Voleu ser espanyols però no us deixen, vet-ho aquí. El federalisme no se’l creu ningú més que els patètics hispanoesquerrans catalans que voleu dissimular d’aquesta manera la vostra adscripció nacional espanyola. Quants federalistes hi ha, més enllà del Sénia? On és l’opció federalista espanyola? Al PSOE?! Els quatre d’IU i para de comptar. On aneu, amb això? Pel que fa al documental, ni tesis ni punyetes: és una simple i desemmascaradora comparació entre quatre realitats nacionals del món on queda patent el dèficit democràtic espanyol per acceptar realitats nacionals dins aquest Estat més enllà de l’espanyola. Allò de la “nació de nacions” era i és una simple fugida d’estudi, una ‘boutade’, un intent de fer quadrar un cercle boterut i impossible de fer quadrar. De debò que encara hi creieu, en aquesta bestiesa?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.