Profile Image

Dídac Boza

Periodista

16 de juny: reforma laboral i futbol ‘cinc estrelles’

16 de juny. Serà un dia de grans atencions mediàtiques. La causalitat (o no) ha volgut que coincideixin en aquesta data dues cites rellevants. D’una banda, l’aprovació per part del Govern central d’una reforma laboral que serà dura, culminació d’un ajust econòmic que no té precedents recents en la història d’Espanya i d’Europa. De l’altra, el debut de la selecció d’Espanya, els homes de Vicente del Bosque, al Campionat del Món de futbol que es jugarà a Sud-àfrica.


No faltarà qui -segur- veurà en aquesta coincidència un cert efecte ‘compensador’ per a l’estat d’ànim de molts ciutadans. És aquell vell clàssic: “Contra notícies negatives i malestar social, posem’hi futbol”. No sé pas si la fórmula funcionarà aquesta vegada. No ho tinc gaire clar si en mig de tanta i imprescindible retallada pública i sacrifici social, els ciutadans amb el cinturó ajustat al límit es paren a pensar que els jugadors de ‘la Roja’ (bona part d’ells plantilla de Barça, per si algú ho oblida) tenen promeses unes gratificacions que resulten del tot incoherents amb la situació general.

Ben bé podria passar que el suposat efecte balsàmic del joc de la pilota a nivell planetari quedés en neutralitzat en part per l’obscenitat (subscric absolutament les paraules més dures sobre aquesta qüestió) de saber que Puyol o Casillas, Villa o Xabi Alonso poden cobrar 600.000 euros (de la Federació Espanyola de Futbol, que en part es finança amb diners públics) si l’equip espanyol guanya el campionat.

Si, com és de desitjar, l’equip espanyol avança cap a la victòria en el Mundial de Sud-àfrica, la polèmica creixerà i potser pujarà de to fins a enfosquir la gesta esportiva. Fora bo que algú hi posés seny. Si no ho fa la Federació Espanyola de Futbol, que ho faci algú de més amunt. Qui té l’aixeta de les subvencions públiques n’hi pot posar molt de seny, si vol.

És evident que no tothom té la culpa d’aquesta crisi però està clar que les seves factures les haurem de pagar entre tots. El món del gran futbol, per moltes estrelles que tingui i per molts milions d’euros que mogui i generi, no en pot quedar al marge. És qüestió de decència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.