Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El maquinista i el final del túnel

Ja estem acostumats a sentir que res no tornarà a ser com era abans d’aquesta crisi. Tots veiem que ha prou indicis per pensar que els que fan aquest vaticini poden tenir raó, però en canvi no sembla que tothom hagi interioritzat el canvi que estem vivint.


Pel que fa a l’economia i al mercat de treball veurem en les properes setmanes i mesos fins a quin punt els diferents agents de l’anomenat diàleg social són capaços de reinventar el model de relacions laborals. Es tracta d’incentivar la contractació de treballadors i de donar flexibilitat al sistema sense retrocedir, naturalment, als temps de la llei de la selva de fa ja moltes dècades. Cal evitar abusos empresarials aprofitant el context de crisi i cal eradicar igualment determinats comportaments d’atrinxerament laboral que fan molt de mal a l’Estat del Benestar. Una equació segurament difícil, però que cal intentar.

Tots tenim molt clar des de la setmana passada, que en aquests temps difícils s’imposa el sacrifici de tothom. Subratllo la paraula ‘tothom’ i les veus que, des de diversos sectors (inclòs una part del PSOE i del Govern central) apunten la conveniència de fer extensiu el sacrifici a la banca o les grans fortunes. Ara falta que, a més del sacrifici, tothom assumeixi que és l’hora de la seriositat, de la responsabilitat.

I què passa amb la política?
Per començar, en situacions de crisi com aquesta, la política i la situació econòmica tendeixen a fusionar-se i sobretot a ulls de la gent. Fusionar-se vol dir que com més negativa és la percepció sobre la crisi, més distància posa la ciutadania respecte als polítics. Aquells que governen o aspiren a governar estan obligats més que mai a la seriositat, a la valentia i a la claredat en les decisions. La gent pot arribar entendre que patim una situació econòmica sense precedents recents i que li toquin les retallades, però necessita veure que algú condueix el tren correctament i amb seguretat.

Necessitem confiança en el maquinista que, encara que el trajecte sigui llarg i lent, ens condueixi cap al final del túnel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.