Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Ajust necessari i despertar del somni

La festa s’ha acabat. De sobte, un matí del mes maig, tots hem despertat abruptament del somni. Despertar amarg amb un llistat de mesures dràstiques, d’ajust dur -necessari però molt dur- que, a última hora, ha decidit aplicar el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Canvi de plans radical, rectificació, reacció després de dos anys erràtics… cadascú farà la seva anàlisi sobre el què, el com i el perquè, de les mesures anunciades pel president del Govern central. Probablement tots, els més crítics i els més contemporitzadors, tindran una part de la raó. Però sigui quina sigui la reacció d’uns i altres; decideixin el que decideixin els sindicats pel que fa a les mobilitzacions; apliqui l’estratègia que apliquin el PP, el PSOE o qualsevol de les forces polítiques, res no farà canviar el que passa: la festa s’ha acabat, hem despertat del somni i ara toca gestionar la realitat.

Avui els mitjans de comunicació recullen una allau de comentaris i de valoracions per part d’organismes internacionals i domèstics de l’economia. Llegint i escoltant-los no queden gaires dubtes que l’ajust era imprescindible i que pot servir per evitar mals majors.

I com s’eviten els mals majors?  Què ha de passar a partir d’ara?
Quan passin tots els efectes i desperfectes de l’impacte inicial -protesta sindical inclosa- hauria de ser el moment de convertir el gir brusc i l’ajust dur, en una política que miri més a llarg termini. L’economia espanyola -més o menys com les de tot Europa- necessita obrir un nou temps. [/p][p]Les reformes i les revisions de les regles del joc han d’implicar tothom si es vol que siguin eficaces i preservin la cohesió social. Els mercats financers i la banca no poden seguir funcionant com si la festa especulativa no s’hagués acabat i com si algú no hagués apagat la llum i abaixat la persiana el local. Tots haurem de canviar de xip, els sindicats també.

Les reformes econòmiques, laborals i socials es poden fer de dues maneres ben diferents: amb l’objectiu d’aprofitar la crisi per  liquidar o minimitzar l’Estat del Benestar o amb la voluntat de reinventar-lo, ajustar-lo -si cal- als temps durs que estem vivint i mirar de preservar-lo.

És l’hora de la responsabilitat. Seria bo que ho tinguéssim en compte quan ens passi el mal humor d’aquesta despertada brusca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.