Profile Image

Dídac Boza

Periodista

“Intolerable i desproporcionada”, per què?

Avui hem sabut de les presses que té el sector conservador del Tribunal Constitucional, el més inclinat pel que sembla a fer una interpretació del text constitucional que ignori o fins i tot esmeni aquell pacte constituent. I hem conegut detalls que indiquen que els magistrats volen emetre sentència tant ràpidament com sigui possible. Ara, després de prop de quatre anys.

S’ha parlat molt, especialment en les últimes setmanes, del xoc de legitimitats que suposaria una sentència que retalli l’Estatut que va votar el poble de Catalunya després de ser aprovat pel Parlament de Catalunya i per les Corts Generals.

La col·lisió és evident i té una profunditat política que va molt més enllà de la mera retallada que pugui suposar la sentència. Com recorda sovint el president Montilla, està en joc el pacte entre Catalunya i Espanya que va marcar la transició a la democràcia i que està implícit en el propi text de la Constitució de 1978. Potser algú es pensa que la inclusió de la paraula “nacionalitat” per part dels pares de la Carta Magna va ser un accident o un caprici d’algú?.

El xoc de legitimitats no es produirà quan arribi la sentència negativa. El xoc s’està produint ja ara, com ho demostren les últimes declaracions de María Emilia Casas, presidenta del TC. Es queixa públicament la magistrada pel que ella considera una “desproporcionada i intolerable campanya de desprestigi per part de certs sectors polítics i mediàtics”. I llegint aquests arguments de la presidenta hom té l’impuls de llançar unes quantes preguntes:

  • Per què és desproporcionat i intolerable que el president de la Generalitat de Catalunya i la gran majoria de forces polítiques del Parlament –legítims representants de la ciutadania– manifestin la defensa del text aprovat pel poble català en referèndum?
  • Per què és intolerable opinar que la situació viciada que viu el Tribunal Constitucional (certament, no per culpa del seus magistrats) no el posen en les millors condicions per dictaminar sobre una qüestió tant sensible per l’estructura de l’Estat?
  • És el desprestigi del Tribunal Constitucional una conseqüència del que la magistrada Casas considera “campanya” o és fruit d’un model clarament pervertit que ens ha portat a més de tres anys d’incapacitat per resoldre, en mig de batalles internes, recusacions, filtracions i tacticismes?

Catalunya és una nació, digui el que digui qualsevol sentència i tant si l’expressió queda al seu Estatut com si no. Ho era fins i tot durant el franquisme, quan no hi havia ni autogovern, ni democràcia, ni estatut, ni constitució ni tribunal que s’encarregués de preservar-la.

El Tribunal Constitucional pot tenir tota la legitimitat jurídica i mereix respecte institucional, en això té raó la seva presidenta. Però si la institució no té autoritat moral (i no la tindrà si no es reforma la llei per desbloquejar-la) no acabarà de complir amb eficàcia la missió d’arbitre que la Constitució li encomana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.