Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Nevades, eficàcia, comunicació

Després dels terratrèmols vénen les rèpliques i el risc de tsunami.  Quan passen els temporals meteorològics i aquests tenen efectes tant contundents sobre el funcionament dels serveis i del país en general com els que ha causat l’episodi excepcional de nevades de dilluns passat, podem tenir la certesa que l’episodi immediat és un temporal polític.

A mitja tarda de dilluns, en plena i intensa nevada, ens podíem preguntar si tot el que estava caient podria ser raonablement absorbit per un país en plena activitat d’inici de setmana, coincidint amb la sortida de les escoles i dels centres de treball. Però el que ja estava clar en aquelles hores -ho podíem assegurar tots aquells que ens toca ser narradors i observadors del que passa- que quan arribés la calma meteorològica s’aixecaria una certa tempesta política.

Dit això, i constatat també que l’episodi de neu concentrat en poques hores, a zones de Catalunya poc o gens acostumades a patir inclemències d’aquesta mena va ser una situació totalment excepcional, convé fer una aturada tant calmada i objectiva com sigui possible per analitzar com ha anat tot.

Si la quantitat de neu col·lapsa les vies de transport (de cotxe i de tren) i si el temporal fa caure arbres i torres d’alta tensió, d’entrada l’únic que es pot obtenir com a resultat és una situació de caos, que es pot perllongar per espai d’hores com efectivament va passar.

Fins aquí tot normal. Barcelona es va convertir en una ciutat-trampa on es van veure atrapats milers de ciutadans que es movien de pas intentant anar de la feina als seus municipis o entrant a la ciutat des dels seus llocs de treball. La resposta de l’Ajuntament de Barcelona va ser ràpida i eficaç. La decisió de reforçar el metro, de fer que funcionés tota la nit i la provisió ràpida d’allotjaments per a les persones que no podien arribar als seus municipis van reactivar una maquinària municipal entrenada en respostes d’emergència com la de fa alguns anys al barri del Carmel.

A la resta del país, els problemes han estat de més llarga durada i el més greu de tots és sens dubte la fragilitat (això sembla malgrat la virulència del temporal) de la nostra xarxa elèctrica. Les autoritats totes -l’administració central i la Generalitat- han de revisar seriosament el nivell d’exigència que es té amb les companyies que gestionen la xarxa i el subministrament. Barcelona ja va patir fa un parell d’estiu un episodi inexplicable en un país avançat del segle XXI i és més que dubtós que haguem d’assumir com a normal la caiguda de torres i cables d’alta tensió per un temporal de neu i vent d’unes hores. [/p][p]I què s’ha de dir de l’actuació dels responsables de la Generalitat?
En la gestió que ha fet el departament d’Interior de l’episodi de nevades generalitzat hi ha hagut més errors de comunicació (interna i externa) que no pas problemes de gestió. Però com passa sempre i com els responsables polítics ja haurien de saber, en aquestes crisis (segurament en totes) la comunicació és tant important com la gestió i si falla la primera, la segona simplement no existeix  a ulls de l’opinió pública.

El secretari general d’Interior, Joan Boada, es va ficar a la boca del llop quan en una de les seves compareixences públiques de dilluns va assegurar de manera taxativa que “ja no” hi havia cap episodi de passatgers tancats en trens aturats. En aquell moment, ja hi havia testimonis telefònics a diversos mitjans de comunicació que explicaven en primera persona la seva experiència, dins de trens que havien interromput el seu trajecte. Error gravíssim de comunicació interna.[/p][p]Ningú dels responsables de Protecció Civil escoltava o mirava els mitjans com per alertar Boada i la resta de les autoritats?  I, el que és més important, ningú no va escoltar aquests testimonis i va fer que immediatament els serveis d’emergència es posessin en contacte amb aquestes persones per informar-les i per atendre-les?.  Un cop comès l’error intern de comunicació, el que va venir després -algunes asseveracions imprudents del secretari general Boada- van acabar d’adobar-ho tot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.