Profile Image

Dídac Boza

Periodista

La culpa no és de Madrid

Aquest any tampoc, i ja en van trenta. Els intents de consensuar una llei electoral catalana han tornat a fracassar. El Parlament de Catalunya té competències i mandat estatutari per fer una llei que reguli les eleccions a Catalunya i disposa d’aquestes facultats des de l’Estatut de 1979, ja superat per l’actual. Es perd novament una oportunitat per ajustar el sistema electoral a la realitat del país i per acostar els representants del poble a la ciutadania, quelcom que -donada la desafecció actual- no estaria gens malament.

Aquí, el fre no és cap recurs d’inconstitucionalitat, ni l’actitud anticatalana de ningú. Madrid, en aquest cas, no hi té res a dir. No hi ha enemic exterior, ni real ni imaginari. Tot i així, no hi ha acord.

Una llei electoral s’ha d’aprovar com és lògic per una majoria qualificada. No és possible amb que un partit o un govern que tingui majoria absoluta  pugui imposar el seu criteri en una qüestió tant sensible per la democràcia com són les regles del joc electoral. Aquesta circumstància, que hauríem de valorar en positiu, es torna en un malson quan l’amplitud de mira política és insuficient o quan hom no és capaç de treure’s ni per un moment la capa partidista.

Els responsables del desacord són tots però, com gairebé sempre passa en política, de culpables n’hi ha que ho són més que d’altres. Convergència i Unió ha decidit donar continuïtat a la trista història dels darrers trenta anys en matèria de legislació electoral catalana. A diferència de la resta de partits, els representants de CiU a la ponència no han abandonat la seva posició inicial de partit, diferenciada de l’informe dels experts on s’aposta per un model mixt que compagini proporcionalitat i representació territorial.

L’argument oficial de la federació que lidera Artur Mas és el de “no voler abandonar el territori”, donant a entendre, d’aquesta manera, una suposada intenció d’abandó per part de la resta. No cal analitzar gaire els resultats de tres dècades d’eleccions a Catalunya per constatar l’interès de determinades formacions en això que s’anomena  “territori”.  La qüestió és: ¿S’accepta el principi “un ciutadà un vot” amb els correctius que calgui perquè tots els territoris tinguin representació parlamentària, sí o no?.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.