Profile Image

Dídac Boza

Periodista

L’inevitable debat nuclear

Un debat profund, serè i raonat sobre l’energia nuclear? No crec que ara mateix es donin les condicions per obrir-lo. Però resulta cada cop més evident que el futur energètic i la sostenibilitat del país requereixen abordar la qüestió amb dades, fredor, amb responsabilitat i amb realisme. Fins i tot amb valentia política i una manera de ser valent és demostrar que hom té capacitat d’analitzar i de revisar, si cal, allò que un mateix defensava fa 20 o 30 anys.

Fets objectius:

 • Vivim a un dels països més dependents d’altres pel que fa a les necessitats energètiques. El 81,4 per cent del consum energètic a Espanya procedeix de les importacions, mentre que la mitjana de l’Europa dels 27 és del 53,8% (dades Eurostat)
 • La situació del consum energètic arreu del món i els efectes mediambientals de l’ús dels combustibles fòssils ha superat les previsions que s’havien fet en els anys 70 i 80, quan molts lluíem a les nostres carpetes d’estudiant aquella simpàtica enganxina de “nuclears, no gràcies”.
 • En poques dècades hem pogut comprovar els efectes ràpids i perniciosos que tenen sobre el nostre ecosistema les emissions de C02, fruit de l’ús dels combustibles fòssils.
 • Les possibilitats de reducció de consum són, objectivament, molt limitades. El terreny per on es pot avançar, en canvi, és el de l’eficiència energètica i el de la utilització de fonts d’energia alternatives a la crema de combustibles.
 • Les energies solar i eòlica fan una aportació important a la diversificació però el moll de l’ós de les energies alternatives al petroli segueixen essent les centrals nuclears.
 • El problema que cal afrontar amb tot el rigor i amb totes les garanties en relació a l’ús de l’energia nuclear i a la gestió dels residus que genera és el de la seguretat per a les persones i per al territori.

[p]És sobre la base d’aquests elements que s’ha d’afrontar un debat seriós sobre l’ús de l’energia nuclear. No pas des de la posició prefixada o des de la gesticulació política.  Només després d’haver abordat tranquil·lament i serena un debat d’aquestes característiques una societat pot arribar al convenciment i/o al consens sobre una decisió tant important com la d’acollir un magatzem de residus radioactius.

Té raó el president de la Generalitat quan assenyala el consens com a condició necessària en aquests casos. És una condició que no es dona, ara per ara,  per postular Ascó com a seu del MTC. Però també és veritat que caldrà -més aviat que tard- abordar aquesta qüestió de forma oberta, tant a Catalunya com en el conjunt d’Espanya.

Caldrà que els responsables polítics donin resposta aviat a unes quantes preguntes:

 • Com pensem alimentar-nos energèticament en els propers anys i en les properes dècades?
 • Podem mantenir una moratòria nuclear decidida en un context energètic i ambiental molt diferent al que tenim ara?  

[p]Parlem de l’energia nuclear seriosament?  El mes probable és que haguem d’esperar que hi hagi un forat prou ampli entre eleccions i eleccions. Però és inevitable.

0 thoughts on “L’inevitable debat nuclear

 1. En linies generals estic d’acord amb l’exposició que has fet dels fets, ara per ara es díficil fer un debat amb serenitat i rigor sobre el tema de l’energia nuclear….jo també era dels que tenia algun que altre adhesiu de Fora Nuclears…però amb el temps i desfent-me de la cuirassa ideològica (que fa més mal que bé), entenc que hi ha o haurà un problema real de falta de producció energètica al nostre país ….per tan s’han de mirar de buscar solucions al tema, i la energia nuclear es una de elles..
  Ahir el Diari de Tarragona hi havia un noticia on el Col.legi d’Enginyers Industrials de Catalunya es posicionava a favor del magatzem Nuclear (crec que el terme cementiri,segons he llegit no es del tot correcte)..per els beneficis que aportaria (inversió,camp de treball per els enginyers catalans.,i llocs de treball)i també per la seguretat d’aquestes instal.lacions…
  En fi crec que la gent hauria de reflexionar amb deteniment i més amb els temps que corrent, on l’atur i especialment a les terres del sud puja i puja com l’escuma.
  Ara cal seny 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.