Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Immigració i eleccions, comença el ball

[pureHTML] [p][/p][p]Senyors, el ball preelectoral ha començat! És que algú en tenia cap mena de dubte?[/p][p]La polèmica al voltant de la pretensió de l'Ajuntament de Vic de revisar els criteris d'empadronament de persones estrangeres apostant, unilateralment, per no empadronar persones immigrades en situació irregular no és, ni molt menys, aliena al fet que hàgim entrat en temps de compte enrere cap a les eleccions autonòmiques, primer, i municipals, després.[/p][p]És ben cert que la ciutat de Vic ha hagut de fer un esforç notable per gestionar, amb una pressió immigratòria tant important com la que ha hagut d'assumir en les últimes dècades, des dels anys 80. Actualment més del 20 per cent dels empadronats a la ciutat són immigrants.[/p][p]Curiosament, el mateix Ajuntament que ha fet aixecar tanta polsaguera amb els seus nous criteris sobre empadronament ha fet conèixer un sondeig encarregat pel consistori segons el qual la immigració no es troba entre les principals preocupacions dels habitants de Vic. En el Baròmetre Municipal de Vic 2009, només el 4,6% dels ciutadans citaven la immigració com el principal problema de la ciutat. Molt per sota d'altres preocupacions com l'atur (13,9%) o la falta d'aparcament (12,1%).[/p][p]Si aquestes dades són certes i si, com sembla, reflexen que la major part de la ciutadania viguetana ha anat assumint la realitat immigratòria, es raonable preguntar-se per què l'alcalde i l'equip de govern municipal han col·locat Vic en el focus d'atenció i de la polèmica, a ulls de tot Catalunya i de la resta de l'Estat? Què hi ha al darrere de tot aquest debat? La por política a l'extrema dreta? L'estratègia electoral d'uns i d'altres? La voluntat d'encetar un debat que algú havia d'obrir? Es poden establir lligams entre aquest debat obert per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, el fet que l'alcalde pertanyi a CiU i la proximitat de les eleccions autonòmiques, que es faran abans que les municipals?[/p][p]Probablement no ens equivocarem gaire si concloem que, al darrera, de la polèmica del padró de Vic, hi ha una mica de tot el que s'acaba d'esmentar.[/p][p]A jutjar per alguns posicionaments que han començat a derivar-se a partir de la polèmica de Vic sembla que algunes coses no tinguin remei. Càrrecs electes de CiU han protagonitzat aquest dimecres una foto de família i de suport a l'alcalde de Vic en la seva causa sobre l'empadronament d'immigrants sense papers (imatge superior d'aquest post). El PPC, per boca de la seva presidenta Alícia Sánchez-Camacho ja avança “sense complexes” que la immigració serà un dels eixos de la seva campanya.[/p][p]És el mateix cada vegada. Per molt pacte polític que hi hagi, teòricament inspirat per la bona intenció de no fer llenya electoral amb la immigració, els partits -alguns més que d'altres, com sempre- semblen incapaços de renunciar al joc. N'hi ha prou amb llançar un determinat missatge a l'opinió pública perquè als mitjans de comunicació ens toqui fer l'inevitable paper d'altaveus. Tots toquem la música i així és com comença el ball. I ballant estem. [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.