Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Sentència com a mínim “ignorant”

[pureHTML] [p]Diu el jutge Ricardo Rodríguez Fernández en la seva sentència que dicta pena de presó i pretén la inhabilitació professional de dos periodistes de la Cadena SER (el director i el cap d'informatius) que “la protecció constitucional al dret a la informació es refereix als mitjans de comunicació social -televisió, ràdio o premsa escrita, però ha de matisar-se que internet no és un mitjà de comunicació social en sentit estricte, sinó universal”.

Els condemna perquè, en opinió d'aquest jutge, no era de llei que la pàgina web de la Cadena SER publiqués l'any 2003 una llista de nous afiliats en massa, i presumptament de forma irregular, al PP de la comunitat de Madrid. La SER, com a empresa dedicada a la informació va tenir aquesta informació, la va explicar per ràdio i va utilitzar un altre mitjà del qual disposa, la seva pàgina a internet, per complementar la informació.

Ara diu el jutge que “internet no és un mitjà de comunicació social” i basa en aquest més que qüestionable argument tota una teoria en la qual fa passar per davant del l'article 20 de la Constitució, el dret a la intimitat que ell considera vulnerat amb la publicació d'aquelles llistes.

No puc compartir gens, per tant, el punt de vista d'un company que aquest dijous a primera hora del matí utilitzava el seu micròfon per fer-se ressò de la polèmica sentència i que en referir-se a l'editorial del diari El País contra aquesta decisió judicial afegia el comentari (“escombrant cap a casa”).  Probablement aquest company o altres que tinguin tendència a mirar-se aquest cas com un simple exemple de pugna corporativista d'un determinat grup de comunicació no han llegit la sentència ni calibrat el risc per a l'exercici de la professió períodistica que suposaria una resolució com aquesta en cas de crear jurisprudència.

Probablement tampoc no han caigut en que mitjans tant poc sospitosos d'estar en la mateixa causa corporativa que l'empresa afectada han vist el mateix motiu de crítica i de rebuig davant la sentència.

(El Mundo: “Un fallo que vulnera la libertad de expresión”… “Una sentencia injusta y muy poco respetuosa con la libertad de información”)[/p][p]Respecte en tot cas, hem de tenir tots envers l'Estat de dret i envers les sentències de la Justícia que, per sort i per norma bàsica de salubritat pública, poden ser recorregudes com ho serà aquesta.

Precisament per aquest respecte, no hauríem d'establir cap relació entre l'extravagància d'una sentència que pràcticament ingnora l'article 20 de la Constitució amb la qüestió de fons que va motivar la denúncia contra els dos periodistes. La informació sobre una campanya d'afiliació massiva que es va produir al PP de Madrid, en plena pugna interna entre el sector d'Aguirre i el sector de Gallardón i l'aparició entre els noms dels nous afiliats en massa de dos empresaris als quals després es va relacionar amb aquell episodi de dos trànsfugues socialistes que van impedir una majoria d'esquerres al Govern de la Comunitat de Madrid i que van obrir pas a l'era Aguirre. 

No establirem cap relació però sí que podem dir -apunt al marge. que estaria bé que algun dia es tirés del fil de tota aquella esperpèntica operació que va acabar amb la repetició d'unes eleccions i amb la misteriosa desaparició d'escena de Ricardo Romero de Tejada fins llavors home de confiança d'Esperanza Aguirre al partit

I per respecte també allunyarem del nostre pensament qualsevol lligam entre el sentit de la sentència i les circumstàncies d'aquest cas amb la trajectòria personal i professional del jutge titular del Jutjat del Penal número 16 de Madrid, Ricardo Rodríguez Fernández, vinculat a l'Associació Professional de la Magistratura, de tendència conservadora.

Per respecte direm tant sols que la sentència sembla bastant “ignorant” sobre el què i el com dels mitjans de comunicació avui. Toca deixar que la Justícia parli i en aquest cas, esperem, que corregeixi.[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.