Profile Image

Dídac Boza

Periodista

No en sap de televisió

[pureHTML]

Començaré per dir que escric aquest post des de la posició d'algú que fa alguns anys va tenir l'experiència professional de treballar a les ordres de qui encara és president de la corporació pubica RTVE, Luis Fernández, i que, en canvi, no té el gust de conèixer personalment l'exministre Alberto Oliart, anunciat com a imminent substitut al capdavant de la radiotelevisió pública estatal. Ho dic amb tot el respecte que crec que es mereix el Sr. Oliart, atesa la seva trajectòria pública i de servei a la democràcia i en tractar-se d'un d'aquests polítics que Suárez va saber a favor d'obra en temps de la transició.[/p]

Dit això, i al marge d'experiències personals, afegiré que tampoc no és estrany que els professionals dels mitjans de comunicació, tant els de RTVE com els de la resta de mitjans, es puguin sentir molt més en sintonia amb un perfil com el de Luis Fernández que amb el d'un home que ve directament de la política i que arriba al seu nou destí amb l´únic actiu aparent de ser el mínim comú denominador que han estat capaços de consensuar els dos grans partits, PSOE i PP, per presidir els mitjans de comunicació de l'Estat. Així sí, arriba amb la gran humilitat -i això segons com és d'agrair- d'admetre públicament: “No en sé, de televisió”[/p]

El consens és bo i és una sort que hagin passat els temps en els quals RTVE era arma d'atac o de contraatac entre aquells que governen i els qui s'hi oposen. Però si tot el que queda després del canvi de regles del joc i de la despolitització d'RTVE és el consens per nomenar una persona, el que queda no és una altra cosa que una gran frustració. On ha quedat la voluntat de donar un perfil estrictament professional als responsables de la ràdiotelevisió pública? Quin missatge es dóna a la societat sobre el paper d'un servei tant important? i tant car quan ni tant sols sembla que s'intenti evitar la sensació de 'posar un pegat' per tapar un forat imprevist?[/p]

 És evident que en el guió de José Luis Rodríguez Zapatero i de Maria Teresa Fernández de la Vega no existia la possibilitat que Luis Fernández dimitís, tot just quan se suposa que comença la nova etapa de RTVE. La 'Casa' i l'administració de l'Estat que l'alimenta econòmicament, han fet els deures de reconversió i de reformulació empresarial per a buscar un model viable. Els professionals han estat capaços recuperar part del terreny perdut i, en temps difícils d'audiències i de fragmentacions, han col·locat en un posicionament de lideratge els serveis informatius de TVE, que són, òbviament el moll de l'ós i la principal raó de ser de la 'Casa'. [/p]

Fet tot això, que no ha estat fàcil, que ha costat i costa molts diners, que ha suposat la racionalització econòmica i laboral de l'empresa però que també ha tingut un cost important en descapitalització de recursos que ha suposat en molts casos la prejubilació de professionals valuosos, ara resulta que la cúpula entra en crisi i que el president plega. [/p]

A tothom que hagi treballat alguna vegada amb Luis Fernández no li extranyarà gaire una decisió d'aquesta mena, després de trobar-se un canvi de plans tant important com el de la línia de finançament i de sostenibilitat de l'empresa com el que suposa la desaparició -pràcticament a corre-cuita- dels ingressos publicitaris.[/p]

Deixo deliberadament per al final la qüestió de l'edat del futur nou president, Alberto Oliart (81 anys). Sóc dels que pensen que aquest és l'aspecte més discutible de la polèmica. Rebutjo la crítica per sistema a la capacitat d'algú per a ocupar un càrrec de responsabilitat per raons d'edat. Però sí que qüestiono en aquest cas l'oportunitat situar en la màxima direcció d'una gran empresa de comunicació multimèdia a algú que ni per generació, ni per experiència ni per coneixement del sector -segons ell mateix confessa- sembla estar en les millors condicions de projectar el servei públic RTVE cap al futur.[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.