Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Santa Coloma

[pureHTML] [p] [/p][p]El cas de Santa Coloma de Gramenet és un sotrac contundent per la ja malmesa confiança de molts ciutadans en la política. L'impacte d'un afer com aquest, amb un alcalde detingut (PSC) i antics alts càrrecs de la Generalitat en l'etapa CiU (un d'ells un dels consellers clau en els governs de Jordi Pujol) és  terrible. I plou sobre mullat. Quan encara estem paint -i descobrint nous detalls cada dia- la barroeria amb la qual el lladre Fèlix Millet va gestionar el Palau de la Música i gestiona ara la seva estratègia de defensa; quan veiem créixer l'ombra sobre els diners del Palau que va rebre la fundació de CDC, ens trobem amb un alcalde al calabós, acompanyat per un exconseller del Govern de Catalunya i per un dels homes de confiança durant molts anys del president Jordi Pujol.

Si aquests dies fa fortuna la frase popular “No n'hi ha un pam de net”, arreu del país, imagineu el sentiment a la població de Santa Coloma. Haver passat la meitat de la vida a la ciutat del Besòs, et permet acostar-te amb un cert coneixement de causa a l'estat d'ànim dels colomencs. Recullo aquests dies, d'amics, familiars i coneguts, més escepticisme que sorpresa, més tristor que indignació. I el diagnòstic sembla preocupant, perquè la indignació acostuma a ser un sentiment fugaç i tempestuós, però la tristor i l'escepticisme perduren en el temps i en l'interior de les persones.

Probablement siguin exagerades les veus que dibuixen un panorama proper a l'apocalipsi democràtica, però no és gens bo que el virus de la corrupció tingui la nostra democràcia malalta de tristor i d'escepticisme. I ho és menys encara en una ciutat com Santa Coloma, que es va haver de treballar la democràcia pas a pas, amb un moviment veïnal que es movia en barris sense serveis, amb manifestacions controlades pels grisos que en molts casos eren per reclamacions a l'últim alcalde del franquisme, Blas Muñoz, casualment, pare del batlle ara detingut. Que en son de curiosos alguns capricis de la història!

Santa Coloma era en temps de Blas Muñoz una ciutat afectada per totes les crisis d'aquella època (la tensió política, l'atur i el caos d'una ciutat mal feta, mal crescuda i superpoblada) La democràcia i les primeres eleccions municipals de 1979 van obrir de bat a bat les finestres d'aquell Ajuntament que era tan gris el color que tenia llavors la seva façana. A Santa Coloma aquell moment va tenir un valor afegit, un caliu especial, compartit amb entusiasme per bona part de la ciutadania. Estava absolutament tot per fer a l'hora de dignificar una de les ciutats més importants de l'àrea metropolitana.

Al marge dels núvols tant negres que enterboleixen aquest moment, és evident que durant més de dues dècades Santa Coloma ha fet molt bé els  seus deures. Els van fer els diferents ajuntaments del PSUC (després ICV) i del PSC i els van fer també, òbviament, els veïns. N'hi ha prou amb haver-hi viscut la infantesa , l'adolescència i la primera joventut a aquell costat del riu Besòs, per comparar la Santa Coloma d'aleshores amb els seus espais i serveis d'avui.

Per això és imprescindible i urgent que aquesta terrible crisi de valors, de confiances i d'afectes polítics obri un nou temps, especialment a Santa Coloma. Els nous responsables municipals hauran d'esforçar-se molt -i no ho tindran fàcil- per corregir o desfer (si es pot) tot allò que s'hagi fet malament i per relligar la gestió de l'Ajuntament i l'estat d'ànim de la ciutadania amb una història democràtica de la qual la ciutat es pot sentir, malgrat tot, molt orgullosa.[/p] [/pureHTML]

0 thoughts on “Santa Coloma

  1. El mal que aquests fets fan a una ciutat com Santa Coloma on la majoria de la població està desmobilitzada i poc motivada a la participació en política és incalculable. Fomenta el discurs de que res val la pena i tothom és igual, fins i tot aquells que la població havia aclamat per majoria absoluta incuestionable. Tot plegat és decebedor i genera molta ràbia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.