Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Halloween: carbasses per al bisbe

[pureHTML] [p]Ho admeto. És més fort que jo. La major part de les vegades que sento un posicionament públic de la jerarquia eclesial catòlica, es posa en funcionament en mi mateix una mena de ressort de reacció. No puc fer-hi més: les declaracions d'un bisbe em produeixen una mena de reacció química. Cada vegada que un purpurat diu blanc jo em sento reafirmat en el meu negre.[/p][p]M'ha tornat a passar a propòsit de debat (?) Haloween-Tots Sants. La festa de Halloween no agrada gens a l'Església Catòlica. Fa alguns dies ja que a lamalla.cat recollíem el toc d'alerta llançat pel bisbe de Sigüenza-Guadalajara: “És un ritus importat, d'orígen pagà”, que pot “desplaçar costums cristians, arrelats i beneficiosos per a la societat”.[/p][p]La meva reacció epidèrmica ha estat immediata. Ha estat llegir les declaracions del bisbe i notar com començava a fer-me més gràcia la ditxosa festa de Halloween, tant importada -per cert- com podria considerar-se la celebració de Nadal a la major part del món allunyada geogràficament de l'origen del cristianisme a terres d'Israel.[/p][p]L'Església s'empipa molt quan es parla del possible -evident en molts casos- origen pagà d'algunes de les celebracions tradicionals posteriorment adaptades per la cultura popular a partir de l'expansió del cristianisme. És tan antiga com la pròpia Església la tàctica de córrer una cortina sobre el passat i la tradició precristiana. [/p][p]Entenc que el bisbe de Sigüenza-Guadalajara parlava pensant en els catòlics de tot Espanya però hi hauria molt a parlar sobre l'orígen importat i “artificial” de la festa de les bruixes i les carbasses, almenys pel que fa a algunes zones del país. No crec que estiguin massa d'acord amb el bisbe castellà a moltes poblacions de Galícia on celebren cada final d'octubre l'antiga festivitat cèltica del Samain, descrita com una “comunió amb els esperits dels difunts que cada 31 d'octubre, tenien permís per caminar entre els vius”.  És probable que sigui més ajustat a la història que  el Halloween americà i de Hollywood tingui el seu origen en aquesta vella Europa que no pas la simplista i interessada condemna cultural que en fan els bisbes catòlics.[/p][p]Hi ha, per damunt de tot, una veritat confirmada al llarg de la pròpia història de la tradició cristiana. El poble adapta i modela els seus costums i rituals a llarg dels temps i sempre, en totes les èpoques aquest fenomen ha comptat amb els mitjans de comunicació i de coneixement de cada moment històric(la pintura, els temples, el teatre i els llibres, des de fa segles; el cinema, la televisió i internet, més recentment).  Així ha estat sempre, així és i així serà, per molt que es revoltin alguns a dins de les seves sotanes.

M'agrada la tradició laica i pagana del Halloween com m'agrada la tradició cristiana del Nadal. Per sort, sembla feliçment superada l'estúpida idea de canviar el nom a les vacances nadalenques a les escoles. Aquest país nostre seria molt més productiu sense la creativitat d'uns quants obsessionats de forma malaltissa per sembla més progres i políticament correctes que ningú.[/p][p]Ni el Nadal ha de deixar de ser el Nadal (i ho diu un no creient) ni els bisbes tenen res a fer contra Halloween si a la gent li dóna la gana d'apuntar-s'hi. Aquí, a Galícia o a Sigüenza (Guadalajara) [/p][p] [/p][p](Els interessats trobaran una aportació a la divulgació sobre l'origen i la històriam de les tradicions d'aquesta època al web infantil d'aquest diari digital: PetitaXarxa. Especial Castanyada) [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.