Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Canvi climàtic: espavilem!

[pureHTML] [p]Afegeixo aquest bloc a les milers de veus que, arreu del món, utilitzen internet aquest 15 d'octubre per abordar el que probablement és el repte més important que té la humanitat: la lluita contra l'escalfament global i el combat contra el canvi climàtic. El Blog Action Day uneix avui els blocaires del món en una discusió global sobre un problema que -malgrat la insistència encara d'alguns reductes negacionistes- el gruix de la comunitat científica internacional ens mostra com una realitat present i un risc evident per al nostre futur, estudi rere estudi.

A Barcelona, estem a les portes d'una conferència sobre el canvi climàtic, l'encontra Barcelona 2009 que tindrà lloc d'aquí un parell de setmanes -del 2 a 6 de novembre- i que serà la darrera de les sessions preparatòries de la reunió global organitzada per les Nacions Unides el proper mes de desembre a Copenhaguen. Tot just fa unes hores, ha aparegut a la xarxa el lloc web de la conferència de Barcelona (www.bcnclimatechange.org) i justament Cartalunya, la seva capital i Espanya tenen o han de tenir molt a dir sobre la nova idea del canvi de model econòmic, productiu i social, que permeti capgirar una situació que ara mateix posa en serós risc espècies i entorns naturals, però que també amenaça entorns urbans, ciutats i pobles. És urgent que la idea deixi estrictament de ser-ho per convertir-se en una realitat.

El model d'economia sostenible, verbalitzat pel president del Govern, Rodríguez Zapatero, haurà de concretar-se en acció concreta lluny de quedar-se en una declaració benintencionada (risc freqüent en els darrers temps del president del Govern d'Espanya). El mateix es pot dir del nou temps anunciat per Barack Obama pel que fa a la política dels Estats Units que, parlant del canvi climàtic, és tant com dir bona part de la política del món.

Zapatero i Obama tenen l'obligació de convertir en realitat, l'alleujament ideològic que va suposar per una majoria de ciutadans espanyols, nord-americans i d'arreu del món veure descavalcats del poder dirigents que es movien entre el negacionisme i la irresponsabilitat pel que fa a l'escalfament global (José María Aznar a Espanya o, en el cas de la Casa Blanca, el nefast George W. Bush, amb interessos familiars en el negoci del petroli).

Només amb l'acció decidida (impuls econòmic i legal) per part d'Estats Units i d'Europa, podrà ser realitat que el mercat mundial faci un canvi de xip. Que les energies renovable agafin seriosament el relleu als combustibles fòssils i que la indústria aposti de forma decidida pel vehicle elèctric, per posar l'exemple que hauria de ser més visible en la nostra vida quotidiana.

A lamalla.cat publiquem aquest dia 15 un reportatge sobre el mercat incipient de la locomoció elèctrica. Sembla que de mica en mica es vagi assumint que és el futur de demà passat, però potser encara hi ha massa camí a recórrer en la conscienciació social sobre la qüestió i la industria del sector potser és encara massa tímida i poc competitiva.  [/p][p]Espavilem, pel nostre propi bé![/p][p]<object width=”560″ height=”340″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/3CnIJ19EVMo&hl=en&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/3CnIJ19EVMo&hl=en&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”560″ height=”340″></embed></object>[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.