Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El cas Gürtel i ‘la prova del 9’

[pureHTML] [p] [/p][p]Hi ha algunes coses que per molt que les llegeixis als llibres o als mitjans (no a tots, es clar), per molt que te les hagin explicat de primera ma alguns col·legues o per més que estiguin assumides més o menys per tothom, prefereixes -si tens l'oportunitat- comprovar-les per tu mateix.

Com que avui això de la tele ja no te les fronteres que tenia, i com que la TDT ha trencat més límits autonòmics que tots els mapes del temps de TV3 junts, jo m'he disposat aquest dilluns al vespre a mirar un 'Telenotícies' valencià, i a fer la meva 'prova del 9' particular. Es tractava de comprovar, per mi mateix i sense intermediaris ni prejudicis, si diuen la veritat aquells que acusen de manipulació i/o ocultació la televisió pública valenciana –Canal 9-, o si, per contra, exageren o fins i tot menteixen. I m'he dit: “Calla!, avui que torna a haver-hi notícia rellevant en això del cas Gürtel, avui que ni més ni menys que la secretària general del PP ha passat la públicament la pilota als seus companys del partit a València perquè facin “el que més convingui” i perquè actuïn de forma “contundent”, avui -he conclòs- miraràs la tele valenciana i sortiràs de dubtes! ….I n'he sortit, sí senyor.[/p][p]

Escaleta de l'informatiu 'Notícies 9', edició vespre (28-09-2009)

21.00h: Titulars i obertura de l'informatiu. Bloc extens de 8 minuts de durada sobre la gota freda amb les fortes pluges caigudes a Alacant, València i Castelló. Tractament impecable. Cobertura extensa i solvent per tot el territori. Jo també hauria obert el noticiari amb aquesta informació. En situacions com aquestes, el primer és el servei públic i la proximitat. Res a dir.

21.10h aprox: Bloc de política (Ara!, penso jo des del meu sofà):
Lògicament -i tampoc no és qüestionable- la pujada d'impostos, les seves raons i les seves reaccions encapçalen aquesta part de l'informatiu. Com que la reforma fiscal rep moltes crítiques de tot arreu no és fàcil determinar si hi ha càrrega ideològica o intencionalitat política en l'entradeta. Que el lector jutgi:

CANAL 9: “…El rebuig a la històrica pujada dels impostos està arribant des de tots els sectors de la societat. Són moltes les veus i els informes que consideren que les rendes baixes i mitjanes carregaran amb la pujada d'impostos…”[/p][p]Surten uns segons de Zapatero argumentant la pujada en declaracions fetes al matí a la Cadena SER i també uns quants testimonis de comerciants i empresaris queixant-se per l'augment de l'IVA. Fins aquí tot més o menys normal. Seguim amb el bloc d'informació política…

…Atenció! Apareix el president Camps en pantalla! i el vicepresident Rambla! Ostres tu! A què resulta que són falses tantes acusacions contra la direcció de Canal 9!   Calma! -em dic a mi mateix- No et precipitis! Escolta i ja veurem…!

CANAL 9: “…Noves mesures contra la crisi del govern valencià. Demà, en el debat de política general, el president de la Generalitat presentarà un pla d'austeritat que reduirà gastos i mantindrà la qualitat dels servicis. D'esta manera, segons el Consell, es podran abaixar els impostos…”

La imatge mostra Francisco Camps reunit amb els seus col·laboradors directes, se suposa que preparant el discurs que l'endemà pronunciarà a les Corts. Serà un debat parlamentari del mateix format que el que tindrà al nostre Parlament el president Montilla amb els líders de tots els grups. Però a la tele valenciana, de moment, només parlen de les mesures i arguments que prepara el Govern de Camps. Com pot ser? Un debat de política general a la Comunitat Valenciana i ningú no parlarà ni preguntarà sobre el cas Gürtel ni sobre les ombres de suposat finançament il·legal?  Probablement sí -imagino- però com que la noticia no inclou cap referència o declaració de cap membre de l'oposició, ens quedem sense saber-ho. Segurament demà, o demà passat, quan hagin intervingut a les Corts tindran els seus quinze segons de glòria al 'Noticies 9'

Malgrat la decepció, el meu interès en l'informatiu es manté inalterable. Passant al terreny social, m'interesso per saber com tracten la notícia del primer dia de venda de la píndola postcoital…

CANAL 9: “…Des de hui, la píndola de l'endemà ja es pot comprar a les farmàcies de tot Espanya sense necessitat de recepta mèdica. Segons el Ministeri de Sanitat, la intenció és reduir els embarassos no desitjats i els avortaments. Tanmateix, la possibilitat que es puga accedir-hi sense control mèdic ha alçat la veu d'alarma…”

L'informatiu avança cap al seu final i, casualment, el primer dia de la píndola ha coincidit també amb la primera entrevista televisada que concedeix el nou arquebisbe de València. Un moment molt escaient per incorporar la informació corresponent…

CANAL 9: “…L'arquebisbe de València ha estat en ''La Tertúlia'' de Canal 9. Monsenyor Carlos Osoro ha tractat els temes principals que marquen l'actualitat social, política i econòmica. També ha reiterat el compromís d'estar prop de la gent i, especialment, dels joves…”

…una bonica i lloable declaració d'intencions per part del nou arquebisbe, amanida -naturalment- amb una declaració del clergue contrària a la nova legislació de l'avortament que impulsa el Govern Zapatero.

Ja n'he tingut prou! Com a comprovació ha estat suficient, penso. Feta la 'prova del 9', tanco la tele i me'n vaig al despatx a buscar un llibre que, de sobte,  m'han vingut unes ganes boges de rellegir. Es diu 'Mentiras en directo' i el va escriure, allà pel 2005, la periodista valenciana Mariola Cubells. Ella coneix Canal 9 millor que jo. [/p] [/pureHTML]

0 thoughts on “El cas Gürtel i ‘la prova del 9’

  1. és tan exagerat que a vegades s’ha de fer aquest exercici per a comprovar-ho amb els propis ulls. no vull saber el grau de frustració dels redactors de ‘política’ en aquesta casa de putes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.