Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Crisi, impostos: l’hora de la veritat

[pureHTML] [p] [/p][p]Ha arribat el moment. S'han acabat els marejos de perdiu, els globus sonda i les especulacions. Aquesta és ja l'hora de la veritat per al Govern Zapatero i la seva gestió de la crisi. La inevitable pujada d'impostos està anunciada i detallada i el ball pressupostari (les negociacions per l'aprovació dels comptes de l'Estat) ha començat. [/p][p]Es posaran a prova, sobretot, les arts pedagògiques del Govern, l'habilitat i la capacitat de comunicació que no han brillat precisament durant l'any i mig que portem de legislatura.

Ha caigut un allau de critiques sobre el Govern central per la pujada d'impostos prevista. Retrets que vénen de la dreta, sobretot, però també de l'esquerra. Algú esperava aplaudiments davant una mesura com la d'apujar l'IVA en dos punts? En tot cas ara veurem com se'n surt Zapatero en la prova més difícil dels seus cinc anys de mandat.

Té raó el ministre Celestino Corbacho quan recorda que en altres països europeus on s'ha apujat l'IVA, el consum no se n'ha ressentit.  Per contra, al Regne Unit s'està aplicant durant tot aquest any 2009 una reducció de l'IVA al 15% com a una de les mesures d'estímul a l'economia intentades pel govern de Gordon Brown. Com que els efectes no han estat espectaculars, els britànics tornaran a pagar el 17,5% de l'IVA a partir de l'1 de gener de 2010.

És veritat que Espanya, fins i tot amb la pujada de l'IVA general al 18 per cent, estarà per sota de la mitjana europea en la càrrega fiscal que suposa aquest impost.

De dades per l'anàlisi n'hi haurà moltes en un sentit o en un altre i al Govern no li faltaran arguments per explicar-se. Però que recordin Zapatero i els seus ministres que la millor explicació, l'únic argument de pes contra la demagògia,  contra l'escepticisme o contra el rebuig dels ciutadans són els fets. Els contribuents han de notar realment els efectes en política social de l'esforç solidari que ara el Govern reclama. [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.