Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Pedagogia imprescindible de la crisi

[pureHTML]

Fa més d'un any que la crisi s'ha apoderat de la vida econòmica i que omple titulars als mitjans de comunicació. Potser no fa tants mesos la recessió i l'atur són temes de conversa freqüent al carrer, a les cafeteries, als restaurants, fins i tot en plena celebració d'un casament.[/p]

En les últimes setmanes he assistit a unes quantes converses de cafè sobre aquesta crisi i com sortir-ne. És evident que en temps d'ajustos econòmics servers com els que patim els polítics i, sobretot els que governen no gaudeixen precisament del seu millor moment de popularitat. Zapatero és ara mateix l'objecte de moltes crítiques a les quals ha contribuït sense dubte el seu propi govern a base d'autocorreccions o de decisions mal explicades.[/p]

En temps de crisi tot Govern està obligat fer pedagogia i, si és un govern d'esquerres, encara més. Pedagogia per explicar, per exemple, que és justament en temps de recessió quan els diners públics han de posar-se en marxa, en forma d'inversió o d'ajudes per mantenir tant altes com sigui possible les constants vitals de l'economia. Per molt que no falti qui estigui interessat en acusar el govern en malbaratar els diners (el PP acaba d'engegar una campanya en aquest sentit), aquest no és cap invent nou, ni tan sols és una fórmula exclusiva de l'esquerra, com acabem de veure amb els acords presos aquest cap de setmana passat pels ministres d'economia del G-20, bona part dels quals són de centre-dreta.[/p]

Però la pedagogia més difícil de fer -i no sé si la popularitat de Zapatero ho facilita gaire en aquests moments- és la dels impostos. Les converses de cafè serveixen per comprovar fins i tot ciutadans que es consideren progressistes i que voten habitualment l'esquerra semblen oblidar que les ajudes i les prestacions socials costen més diners precisament quan l'Estat menys n'ingressa. Forma part de la condició humana però, en alguns casos, sembla més fàcil ser d'esquerres sempre i quan no et toquin la cartera. La clau està, naturalment, en quin tipus de reforma fiscal es fa i en quins impostos són els que es graven. Al Govern Zapatero li cal precisió i molta, molta, però molta capacitat pedagògica.[/p]

[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.