Profile Image

Dídac Boza

Periodista

PP i cas Gürtel: Fugida cap endavant

[pureHTML] [p] [/p][p]El PP se sent alleujat per la decisió (no unànime, però decisió al cap i a la fi) del Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana d'arxivar el cas Gurtel pel que fa a Francisco Camps i altres dirigents del partit a València. Fins aquí tot semblaria bastant lògic des del punt de vista de l'estratègia política de la formació que presideix Mariano Rajoy.  Però el PP (com hem vist clarament en els darrers anys) ha après molt bé allò de que la millor defensa és un bon atac i s'hi ha llançat de ple. La fórmula es ben senzilla i està més que assajada: fugir cap endavant i, de cara a l'opinió pública, intentar superar l'estat de “presumpte culpable” per passar al de “víctima propiciatòria” de conspiracions i conxorxes.

Dos apunts, per analitzar la situació:[/p]

  • El cas Gürtel no ha acabat del tot per al president valencià, perquè el Suprem s'haurà de pronunciar sobre el recurs de la Fiscalia Anticorrupció i de l'acusació particular contra l'arxiu del cas. No és descartable que el Suprem tiri desautoritzi el TSJCV i torni a obrir judicialment l'afer dels vestits i els regals. Aquesta possibilitat estaria alimentat, precisament la 'crescuda' mediàtica del PP sobre l'afer Camps.
  • El PP té dos parlamentaris -el senador Bárcenas i el diputat Merino- investigats en relació a la suposada trama de corrupció que relacionaria les empreses de Francisco Correa. Aquesta part del cas Gürtel no està arxivada (ni tan sols provisionalment)

[p]
Vist això, l'estratègia de fugida cap endavant del PP, ha comportat alguns excessos verbals:[/p]

  • La secretària general i número dos del PP, Maria Dolores de Cospedal, acusa el Govern del PSOE d'organitzar “una cacera contra Camps” i -el que resulta molt més cridaner- deixa anar que l'Executiu es dedica a l'instar la Fiscalia a “perseguir el PP en comptes de perseguir la banda terrorista ETA”. Amb aquestes declaracions la dirigent popular demostra que l'actual “pax romana” sobre la lluita antiterrorista i el suport del PP al Govern en aquest terreny s'aguanta sobre una corda molt feble. A les primeres de canvi, surt la inèrcia dels darrers anys de convertir ETA en arma de confrontació electoral. Tornem-hi amb el “tot s'hi val”. Especialment si es tracta d'aixecar fumarades que dificultin la visibilitat d'un afer tan “sensible” com és la investigació judicial d'una suposada trama de corrupció.
  • La vicepresidenta primera i número dos del Govern central, María Teresa Fernández de la Vega, ha comès un error tàctic de primer ordre, amb la seva referència al recurs de la Fiscalia contra l'arxiu del cas Camps. No va dir res que no estigués ja en els mitjans i fins i tot en una certa lògica jurídica de les coses, però està clar que amb els antecedents del PP en els darrers anys (11-M, per exemple) la vicepresidenta ha donat benzina a l'estratègia de la fugida cap a endavant.

[p]Sembla que l'estiu seguirà amb aquesta tònica política, si no hi ha res de nou, o alguna sentència del Tribunal Constitucional sobre algun Estatut, que faci canviar el punt de mira.  Paciència ![/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.