Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Finançament: el soduku territorial

[pureHTML]

Algú ha dit que el finançament autonòmic és la mare de tots els sudokus. De fet, és la xarxa de reg sanguini d'un Estat complex i plural que aquí s'ha vingut a anomenar Estat de les Autonomies. El finançament també és el seu sistema nerviós perquè no hi ha qüestió més sensible que el repartiment de recursos entre territoris. Si hi ha un àmbit en el qual resulta fàcil que saltin (o que algú faci saltar) les espurnes de l'enfrontament entre territoris és aquest.[/p]

Només cal parar una mica l'orella a algunes de les coses que es poden escoltar aquests dies a tertúlies radiofòniques (especialment a cadenes populars i altres ondas: “El Estado de las Autonomias es caro”, “Alguien tendrá que poner tino algún dia a tanto derroche”, “Un pacto obscurantista para salvar el tripartito catalán”. Les declaracions d'alguns dirigents del PP són la lletra que acompanya aquesta música: “No podemos consentir que Catalunya se lleve el dinero de todos”.[/p]

A Catalunya, en la fase final de la negociació sobre el nou sistema de repartiment s'han multiplicat al·lusions crítiques com “escenificació”, “vodevil”, “comèdia”… Referències que es basen en la presumpció de que ja existeix un pacte tancat i assumit pels diferents socis del Govern català i en la necessitat d'ERC d'administrar el seu vistiplau al nou model de finançament davant el setge polític de CiU. Amb tota probabilitat, en els propers dies abundaran també les comparacions amb els acords de finançament subscrits per CiU amb governs anteriors a l'etapa Zapatero, particularment a allò que l'últim govern convergent va pactar amb el Partit Popular de José Maria Aznar.[/p]

Dos apunts només, en mig de tant foc atiat i tàctica política:[/p]

1 – Estem parlant dels diners que calen per sustentar els serveis públics essencials i el nostre sistema de benestar: la sanitat, l'educació, l'atenció social… És per això que necessita els diners el Govern de Catalunya i els governs de la resta de les comunitats autònomes. [/p]

2 – Veurem de manera clara i diàfana com acaben acceptant els diners que vindran amb el nou sistema de finançament, els responsables autonòmics del mateix partit que rebutja el nou model i els mateixos que atien irresponsablement el foc de l'enfrontament territorial. [/p]

[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.